#Spania – Campanii ca aceasta continuă să fie importante deoarece consumul acestui tip de substanțe continuă să fie, an de an, unul dintre cei trei factori principali de risc în accidentele de circulație, atât la decese, cât și la accidentele cu victime.

După cum se poate observa din Raportul 2022 privind constatările toxicologice la victimele accidentelor de circulație, întocmit de Institutul Național de Toxicologie și Științe Legale cu colaborarea Observatorului Național pentru Siguranța Rutieră, mai mult de jumătate (51,9%) dintre șoferii care au murit pe drumuri în 2022, cărora li s-a efectuat o autopsie și o analiză toxicologică, a rezultat pozitiv la alcool, droguri sau psihotrope, singur sau în combinație, procent care a crescut cu 2,5% față de anul precedent.

Raportul mai evidențiază că 72,6% dintre cei 451 de șoferi care au murit cu rezultate pozitive au avut o alcoolemie foarte mare, egală sau mai mare de 1,2g/L, ceea ce corelează grade de intoxicație foarte severă.

În plus, datele pentru anul 2022 prezentate recent de Parchetul pentru Siguranță Rutieră arată că în acel an s-a înregistrat o creștere a infracțiunilor rutiere, care s-a soldat cu 59.461 de condamnări pentru conducere infracțiuni sub influența alcoolului și/sau drogurilor, cea mai mare cifră. în întreaga serie istorică de la reforma Codului Penal realizată prin Legea organică 15/2007.

Concret, Procurorul a depus anul trecut în total 105.078 de rechizitori pentru infracțiuni rutiere periculoase, instanțele au pronunțat 104.660 de condamnări și au fost deschise 137.406 proceduri pentru infracțiuni contra siguranței rutiere, ceea ce reprezintă o creștere de 9,1% față de 2021.

Evitarea comportamentelor de riscDeși este adevărat că societatea spaniolă a parcurs un drum lung în conștientizarea riscurilor pe care le implică consumul de alcool și/sau droguri în timpul conducerii, cifrele menționate mai sus, atât pentru accidente, cât și pentru infracțiunile rutiere, arată că acest tip de campanii continuă. să fie esențial să consolidăm ideea că, pe drum, singura rată de siguranță este 0,0%.

Este important de reținut că, chiar și cu nivelurile de alcool în sânge în limitele legale permise, riscul nostru de a provoca un accident poate fi crescut și că, în plus, 0,0% este rata, atât în ​​sânge, cât și în respirație, care trebuie respectată. .conducători minori care conduc orice vehicul după intrarea în vigoare a reformei Legii circulației și siguranței rutiere de anul trecut.

Tráfico a lucrat ani de zile la conștientizarea acestei probleme prin acțiuni precum introducerea figurii șoferului alternativ, promovarea folosirii transportului public la evenimente sau promovarea consumului de băuturi precum berea fără alcool.

În plus, trebuie să subliniem și responsabilitatea pasivă a celor care lasă pe cineva care a ingerat alcool și/sau droguri să urce la volanul unei mașini pentru că, după cum arată campania de informare a DGT pentru această vară, comportamentul riscant poate face ca viața să nu-ți facă nimic. mai mult pe a ta și vina de bază care te bântuie în fiecare zi după accidentul de circulație: „Când omori pe cineva pe drum, îl ucizi în fiecare zi a vieții tale”.

Campanii care sunt încă esențialePentru toate acestea, cu scopul de a avansa în prevenirea accidentelor rutiere, timp de o săptămână, agenții Grupului de Trafic al Gărzii Civile (ATGC) vor intensifica controalele asupra acestui factor de risc. În acest scop, pe toate tipurile de drumuri și la orice oră din zi vor fi stabilite diferite puncte de control cu ​​scopul de a împiedica circulația pe drumuri a persoanelor care au ingerat alcool sau consumat droguri.

În plus, pentru a descuraja consumul acestora în timpul conducerii pe toate tipurile de drumuri, Tráfico a invitat municipalitățile cu peste 25.000 de locuitori să se alăture campaniei, cu stabilirea unor controale în zonele urbane respective.

De câțiva ani, DGT lucrează cu primăriile și elaborează un plan de sprijin al poliției locale în ceea ce privește testele de alcool și alte droguri, desfășurând cursuri de formare și punând la dispoziție instrumente pentru efectuarea controalelor de droguri. Participarea autorităților locale în această problemă este esențială pentru a efectua supravegherea cât mai aproape de zonele de consum și, astfel, pentru a evita expunerea la riscuri suplimentare.

Capitolul IV al titlului XVII din Codul penal definește infracțiunile împotriva siguranței circulației și stabilește următoarele pedepse pentru conducerea cu alcool în exces sau sub influența drogurilor toxice, stupefiantelor sau a substanțelor psihotrope.

În plus, de la intrarea în vigoare a Permisului de Puncte, în jur de 13% dintre contravenienții sancționați și 13% din punctele reținute au fost legate de conducerea cu un conținut de alcool mai mare decât cel stabilit.

Punct de control pentru alcool și droguri.

Mai multe informatii Site-ul Direcției Generale de Trafic (DGT) campanii DGT Peste 8,5 milioane de călătorii planificate pentru acest pod pe 15 august (08.10.2023) Sursa: Guvernul Spaniei – Direcția Generală Trafic lansează o campanie specială de control intensiv al alcoolului și drogurilor