Negocierea tripartită va aborda mijloace și resurse pentru a realiza egalitatea reală și efectivă pentru persoanele LGTBI În cadrul negocierii vor fi analizate măsurile de egalitate LGTBI cerute în general, precum și protocoale de acțiune pentru abordarea situațiilor de hărțuire sau îndreptate împotriva acestui grup. „Vom pune în aplicare Legea 4/2023 din 28 februarie pentru egalitatea reală și efectivă a persoanelor LGTBI. În fiecare dintre cazuri, dar, într-un mod singular, în cazul persoanelor trans, care suferă o dublă discriminare”, a spus vicepreședintele. Ministerul Muncii și Economiei Sociale a demarat astăzi cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale și de afaceri prima masă de Dialog Social specific care abordează Egalitatea și discriminarea colectivului LGTBI în mediul de muncă.

Această negociere tripartită are ca scop elaborarea reglementărilor articolului 5 din Legea 4/2023, din 28 februarie, pentru realizarea egalității reale și efective pentru persoanele trans și garantarea drepturilor persoanelor LGTBI. Primul articol al legii menționate anterior prevede că firmele cu peste 50 de lucrători au, începând cu luna martie a acestui an, măsuri și resurse planificate în acest scop, inclusiv un protocol de acțiune pentru a aborda hărțuirea sau violența împotriva persoanelor din grup.

„Deși Spania este o țară mândră de diversitatea noastră și una dintre cele mai avansate în ceea ce privește drepturile LGTBI, discriminarea persistă și o face și în mediile de lucru”, a declarat vicepreședintele Yolanda Díaz, care a prezidat această primă sesiune a Mesei de Dialog, în care au participat și reprezentanți ai sindicatelor Comisiones Obreras (CCOO) și Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT), precum și Confederația Spaniolă a Organizațiilor de Afaceri (CEOE).

Pentru vicepreședinte, este important să lucrăm pentru a lăsa în urmă aceste discriminări. „Vom pune în aplicare Legea 4/2023 din 28 februarie pentru egalitatea reală și efectivă a persoanelor LGTBI. În fiecare dintre cazuri, dar, într-un mod singular, în cazul persoanelor trans, care suferă o dublă discriminare”, a spus vicepreședintele.

În domeniul prevenirii, vom colabora îndeaproape cu Inspecția Muncii și Securității Sociale (ITSS), pentru a planifica acțiuni care să poată verifica dacă există planuri și protocoale de egalitate LGTBI pentru prevenirea hărțuirii și acțiuni în situații de violență.

Díaz a subliniat, de asemenea, că se lucrează în armonie cu jurisprudența existentă în acest domeniu și a reamintit că recent Curtea Constituțională a declarat pentru prima dată că identitatea de gen este protejată în Constituție, considerând că este un drept fundamental al oameni.

Ministrul a cerut forța pentru a putea eradica orice tip de discriminare în cadrul relațiilor de muncă pentru a se evita, cu măsuri preventive și chiar de remediere, ca persoanele LGTBI să sufere orice tip de discriminare sau violență la locul de muncă. „Persoanele trans trebuie să fie pe deplin împuternicite cu drepturile lor fundamentale și trebuie să le poată exercita în fiecare dintre locurile de muncă”, a insistat Díaz.


Sursa: Díaz prezidează prima masă de dialog social pentru eradicarea discriminării persoanelor LGTBI în companii