Díaz și Karien Van Gennip și-au exprimat disponibilitatea de a continua să consolideze cooperarea bilaterală și pe probleme sociale și de muncă în Uniunea Europeană „Europa socială care a apărut odată cu pandemia este foarte relevantă pentru viitorul blocului european. Privind spre președinția europeană, lucrăm deja pentru a pune accentul pe dialogul social și pe economia socială”, a dat asigurări ministrul. Al doilea vicepreședinte și ministrul muncii și economiei sociale, Yolanda Díaz, și ministrul olandez al afacerilor sociale și al ocupării forței de muncă, Karien Van Gennip, s-au întâlnit astăzi la Madrid pentru a consolida cooperarea bilaterală și a continua promovarea inițiativelor comune în materie socială și de muncă în Uniune. European.

Dialogul social

Díaz i-a explicat colegului său olandez prioritățile președinției europene a UE care va începe în iulie. Dialogul social, democrația la locul de muncă și Economia socială vor fi trei dintre axele portofoliului Muncii. De asemenea, se vor depune eforturi pentru a promova dezbateri de mare relevanță pe piața muncii, precum sănătatea mintală și nesiguranța locului de muncă. „Europa socială care a apărut odată cu pandemia este foarte relevantă pentru viitorul blocului european. Privind spre președinția europeană, lucrăm deja pentru a pune accentul pe dialogul social și pe economia socială”, a asigurat Díaz.

Ministrul olandez și-a exprimat sprijinul față de măsurile pe care Spania le întreprinde în timpul președinției europene pentru a promova dialogul social ca coloana vertebrală a acordurilor tripartite, precum și inițiativele de promovare a economiei sociale.

În plus, Van Gennip a subliniat relevanța abordării problemelor cheie pentru viitorul pieței muncii, cum ar fi sănătatea mintală și condițiile de bază care caută o muncă decentă.

Lucrați pe platforme digitale

În ceea ce privește viitoarea directivă privind munca pe platformele digitale, Díaz a insistat asupra relevanței apărării unor reglementări adecvate privind prezumția de angajare a lucrătorilor pe aceste platforme. După ce au condus la Bruxelles inițiativa care urmărește o relație de muncă pentru alții fără subterfugii, ambii miniștri au promis că vor continua să avanseze în căutarea unei modalități de a avansa în aprobarea acesteia.

„Miza pe o directivă care include o prezumție de ocupare puternică este esențială pentru a face față pieței muncii a viitorului cu drepturi de muncă pentru toți lucrătorii”, a spus ministrul, care și-a văzut poziția întărită după aprobarea în Parlamentul European a unei propuneri. pentru o directivă cu unele postulate similare cu legea privind munca pe platformele digitale deja în vigoare în Spania.

Van Gennip și Díaz, care țin a doua lor întâlnire bilaterală după cea din septembrie anul trecut, și-au arătat intenția de a continua cu un dialog consolidat pe această temă.

Reforma Muncii și SMI

Ministrul olandez a fost interesat și de reforma muncii aprobată în Spania în urmă cu puțin peste un an și l-a felicitat pe ministru pentru rezultatele bune obținute cu această nouă reglementare de reglementare a pieței muncii.

La rândul său, Díaz a salutat creșterea Salariului Minim Interprofesional (SMI) de 10,51% din ianuarie 2023. Măsura a fost susținută de mai multe studii care au analizat factorii economici și productivitatea.

„Creșterea salariului minim s-a dovedit a fi un instrument eficient în lupta împotriva inegalității salariale și, de asemenea, pentru reducerea decalajului de gen”, a insistat Díaz.


Sursa: Díaz consolidează dialogul cu omologul său din Țările de Jos în vederea președinției spaniole a UE