Ebola se transmite exclusiv prin contact direct, nu prin aer. Este vorba despre contactul cu fluidele corporale ale infectatului: vomă, scaun, salivă, urină, transpiraţie.

Virusul este extrem de periculos, motiv pentru care personalul medical poartă costume de protecţie care acoperă complet corpul. Decedaţii în urma bolii continuă să fie contaminaţi, în schimb, o persoană care se vindecă de Ebola nu mai este contagioasă.
Există tratament?
Nu există nici un medicament sau vaccin. Deocamdată, toate sunt în fază experimentală. Riscul mortalităţii în urma contractării virusului continuă să fie foarte ridicat, peste 50% din cei infectaţi au decedat.
Când se poate transmite?
Ebola se poate diagnotica numai dacă apar simptome: febră, vomă, stare proastă. Seamănă foarte bine cu o gripă. De aceea, e nevoie de izolare timp de 21 de zile, sub obsevaţie. Dacă nu prezintă simptome şi analizele sunt negative, persoana nu este bolnavă.
În timpul incubaţiei, virusul nu se transmite. Momentul cel mai periculos este cel al simptomelor.
Ebola poate rămâne în corp (în spermă) cel mult 7 săptămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca cei care au fost expuşi virusului să nu aibă relaţii sexuale timp de 7 săptămâni.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}