#Spania – Ministerul Culturii și Sportului tocmai a demarat procesul de audiere și informare publică pentru proiectul decretului regal care va reglementa acordarea directă a subvențiilor cinematografelor pentru promovarea accesului la cinema al persoanelor în vârstă de 65 de ani sau peste. De astăzi și până pe 5 iunie se va colecta opinia acelor cetățeni, instituții sau organizații care pot fi afectate de proiect sau care își manifestă interesul față de acesta.

Textul, publicat pe site-ul Ministerului Culturii și Sportului, reglementează programul agreat pe 16 mai de Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Culturii și Sportului, Miquel Iceta, care vizează încurajarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani acces la cinematografe. Acesta va avea un buget de 10 milioane de euro și se realizează în colaborare cu sectorul expozițional.

Măsura va permite ca biletele de film să coste 2 euro o zi pe săptămână pentru cei peste 9,5 milioane de seniori peste 65 de ani din Spania. Aceasta este grupa de vârstă care durează cel mai mult să reia obiceiurile de a merge la cinema în cinematografe înainte de pandemie. Astfel, se observă diferențe notabile între grupele de vârstă: dacă 49,3% dintre tinerii cu vârste între 20 și 24 de ani au mers la cinema cel puțin o dată pe an între 2021 și 2022, acel procent scade la 6% în populația mai în vârstă.

Interes public și social
Acest decret regal stabilește acordarea unei subvenții de concesiune directă proprietarilor sălilor de expoziție cinematografică din Spania pentru a acoperi o parte din prețul biletelor care sunt eliberate persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste, astfel încât acestea să poată accesa la vizionarea oricăreia dintre filmele programate în sesiunile ordinare ale sălii beneficiare la prețul de 2 euro, o zi pe săptămână, urmând să fie stabilite de sala de expoziție, în perioada cuprinsă între 1 iulie și 31 decembrie 2023, ambele inclusiv.

Entitățile beneficiare vor fi persoane fizice sau juridice, proprietari de săli de expoziție cinematografică stabilite în Spania, inclusiv entități non-profit, care nu au stabilit deja un preț redus de 2 euro pentru ziua respectivă a săptămânii.

Textul stabilește motive de interes public și social care justifică acordarea directă a subvențiilor menționate. Pe de o parte, evidențiază necesitatea protecției viabilității economice a cinematografelor, care constituie un vehicul esențial și fundamental pentru accesul la cultura țării noastre, prin recuperarea frecvenței la teatre de către un sector larg al cetățeniei, de asemenea facilitarea dreptului lor de acces la diversitatea culturală, contribuind la o îmbătrânire activă și sănătoasă a acestor persoane.

Pe de altă parte, consideră că existența și funcționarea sălilor de expoziție are un impact social clar în locurile în care sunt amplasate, favorizând atât oferta culturală, cât și activitățile de agrement aferente acestei activități, ceea ce îi conferă un interes social clar.

cultura audiovizualului
După cum se recunoaște în preambulul proiectului de Lege a cinematografiei și culturii audiovizuale, cultura audiovizuală constituie un motor de transformare și dezvoltare socială și economică; contribuie la exprimarea artistică și la exprimarea critică, liberă și creativă; modelează imaginare colective; generează identitate și comunitate; extinde cunoștințele despre lume; și reflectă și exportă o imagine a țării, producând în același timp bogăție, creând locuri de muncă și stimulând progresul tehnologic.

Dintre toate sectoarele culturale, cinematografia este unul dintre cele mai afectate, și astăzi, de pandemie. Măsurile sanitare luate ca urmare a COVID-19 au determinat o scădere semnificativă a prezenței medii la cinematografe în rândul publicului spaniol, o prezență care nu și-a revenit pe deplin. În ciuda creșterilor înregistrate în 2022, sectorul se regăsește în continuare cu aproximativ 40% mai puțini telespectatori față de media din anii 2017-2019.

Prin această măsură, Guvernul intenționează să promoveze în continuare accesul la cultură pentru populația spaniolă în ansamblu, lucru care a justificat deja lansarea Bonusului Cultural pentru Tânăr. Acum este vorba de a continua să contribuim la creșterea sectorului audiovizual, favorizând în același timp îmbătrânirea activă și sănătoasă a populației de peste 65 de ani.

scaune de cinema

Etichete: ajutoare Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Cultură și Sport pune programul în publicul public pentru a-i încuraja pe cei peste 65 de ani să revină la cinema