#Madrid –

OFERĂ REZULTATE MAI BUNE DECÂT TRATAMENTUL FARMACOLOGIC SINGUR

Radiologii de la Spitalul Clínico San Carlos folosesc termoablația cu microunde ghidată cu ultrasunete la femeile cu cancer de sân care nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale pentru tratamentul bolii lor, cu rezultate mai bune decât doar tratamentul farmacologic.

Diagnosticul de cancer de sân la femeile peste 70 de ani devine din ce în ce mai frecvent. Între 33% și 47% din noile diagnostice apar la persoanele de peste 70 de ani, ceea ce implică tot mai mult că există pacienți cu comorbidități la care tratamentul local al bolii prin intervenție chirurgicală nu este posibil. Din acest motiv, oferirea unei alternative de tratament local la intervenția chirurgicală în aceste cazuri, precum termoablația cu microunde, reprezintă un mare avans în tratamentul cancerului de sân.

Procedura de termoablație cu microunde se efectuează sub anestezie locală, durează între 10 și 20 de minute, este neinvazivă, și constă „în introducerea unui ac în leziunea sânului ghidată de ultrasunete care, odată poziționat în interiorul leziunii, aplică căldură pentru a necroza. sau lichefiază tumora. Când la ecografie se observă ablația completă a leziunii, se extrage acul”, explică șefa Unității de imagistică a sânilor a Serviciului de radiologie al Spitalului Clinic San Carlos, Myriam Montes.

Alternativă pentru controlul bolii bine tolerată de către pacienți

Această tehnică percutanată, ghidată de imaginea radiologică, reprezintă o alternativă pentru controlul bolii locale la pacientele cu cancer de sân pentru care intervenția chirurgicală nu este o opțiune și „oferă un control mai bun al bolii locale decât doar tratamentul farmacologic, întrucât tratamentul medical este temporar eficient fără oprirea completă a bolii, cu riscul în consecință ca boala să progreseze și să afecteze pielea sau peretele toracic, ceea ce în final necesită intervenție chirurgicală”, continuă Montes.

După procedură, pacienții trebuie să rămână doar câteva minute sub observație și apoi să păstreze o repaus relativ la domiciliu, fără a fi nevoie de spitalizare. Rezultatul cosmetic „este excelent deoarece nu au mai rămas cicatrici, iar complicațiile sunt rare dacă pacienții sunt selectați corespunzător. În cazul Spitalului Clinic San Carlos, aceștia sunt selectați de Comitetul Unității de Sân și urmărirea ulterioară a acestora se efectuează clinic și radiologic”, adaugă medicul radiolog al Clinicii, Myriam Montes.

Este o procedura foarte bine tolerata de catre pacienti, care se desfasoara in totalitate in regim ambulatoriu si care are marele avantaj ca, intrucat se realizeaza ghidat de imagine, medicii radiologi au controlul in orice moment al procedurii, fiind capabil să vadă in vivo că ablația tumorii decurge satisfăcător și fără complicații. Această tehnică și-a demonstrat deja succesul în tratamentul altor organe precum ficatul sau tiroida.

Sursa: Comunitatea Madrid – Radiologii de la Spitalul Clínico San Carlos folosesc termoablația cu microunde la femeile cu cancer de sân care nu pot fi operate