Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a afirmat că dovezile științifice trebuie să fie baza pentru luarea deciziilor împotriva schimbării și a insistat asupra necesității de a transforma politicile de mediu în politici de stat.

În cadrul cercetării promovate de Minister, proiectul Fire-Res al Institutului de Diagnoză de Mediu și Studii Apelor (IDAEA-CSIC) are ca obiectiv inovarea în procesele, metodele și instrumentele de management al incendiilor și sprijinirea tranziției către peisaje și comunități mai rezistente.

La rândul său, Institutul Comun de Cercetare în Biodiversitate (IMIB) – un centru al CSIC, al Universității din Oviedo și al Guvernului Principatului Asturias – participă la cinci linii de cercetare, ale căror rezultate vor contribui la dezvoltarea instrumentelor de evaluare a riscurilor naturale legate de schimbările climatice.În plus, Aceste investigații sunt aliniate cu mai multe dintre obiectivele Planului național de adaptare la schimbările climatice 2021-2030, cum ar fi îmbunătățirea modelelor de observare și cuantificare a agenților climatici.

În plus, rezultatele proiectelor IMIB vor sprijini Strategia UE pentru Protecția Solului pentru 2030 și Strategia europeană forestieră, anunțată în contextul Pactului verde european, care planifică reîmpădurirea și conservarea pădurilor durabile, ținând cont de riscul de incendii forestiere și de impacturile asociate acestora.

CSIC, prin IMIB, participă de asemenea la un studiu internațional care a verificat că riscul climatic al incendiilor forestiere este în creștere la nivel mondial din cauza încălzirii globale și subliniază că acțiunile și politicile umane pot juca un rol fundamental în reglementare. a impacturilor regionale. Centrul de Cercetare pentru Desertificare (CIDE) – un centru comun al CSIC, Generalitat Valenciana și Universitatea din Valencia – a lansat patru linii de cercetare , inclusiv proiectul Remas de gestionare a riscului de emisii de gaze cu efect de seră în incendiile forestiere.

La rândul său, proiectul FireEUrisk al CIDE, finanțat prin programul H al UE, urmărește îmbunătățirea managementului de incendii forestiere în întreaga Europă. În plus, CIDE co-conduce un studiu, publicat în revista științifică Frontiers in Ecology and the Environment, care dezvăluie ingredientele care cauzează mari incendii forestiere -aprindere, combustibil, secetă și anumite condiții meteorologice- și care susține că schimbările climatice sporesc condițiile pentru aceste incendii.

CSIC, de asemenea n colaborează cu Generalitat Valenciana printr-un acord, cu participarea CIDE, pentru creșterea rezistenței la incendii în ecosistemele din Valencia.

În cele din urmă, Institutul Național de Cercetare și Agricolă și Alimentație Technology (INIA-CSIC) dezvoltă șase proiecte științifice care vizează îmbunătățirea managementului riscului de emisii de gaze cu efect de seră în incendii și consolidarea rezistenței ecologice, sociale și economice a sistemelor forestiere mediteraneene, printre alte obiective. Mai multe informații Site-ul web al Superiorului Consiliul pentru Cercetare Științifică (CSIC) Isabel Rodríguez: „Lupta împotriva incendiilor este o chestiune de stat” Etichete: Schimbarea climei Sursa: Guvernul Spaniei – Știința și Inovarea promovează cercetarea în domeniul climei schimbare și incendii în Spania 2030