Peste 40 de mii de cetateni spanioli au parasit tara in acest an, pana in luna iunie, informeaza Institutul National de Statistica, care analizeaza evolutia emigratiei spaniole de la inceputul crizei.

Cifrele arata o crestere de 44% fata de anul trecut, iar populatia spaniola a crescut intre timp doar cu 22 de mii de persoane stabilite in peninsula. Fenomenul emigrarii spaniole este din ce in ce mai evident, mai ales ca numai in 2011 au plecat in alte tari 62 de mii de spanioli, multi dintre ei fiind tineri care in Spania nu aveau loc de munca.

Autoritatile spaniole observa insa ca si strainii incep sa plece din peninsula si pentru prima data numarul celor care emigreaza este mai mare decat cel al celor care inca gasesc in Spania o destinatie atractiva.

Emigratia spaniolilor a reinceput de la izbucnirea crizei economice. In 2007 au plecat din Spania 39.343 de spanioli, in 2008 au emigrat mai putini – 35.953, iar in 2009 (35.302) si 2010 (36.967) cifrele au fost destul de echilibrate, insa la ora actuala se observa 7000 de plecari pe luna.


Spania a fost un adevarat magnet pentru cei peste 5 milioane de straini care s-au stabilit pe teritoriul sau in timpul boom-ului imobiliar, insa anul acesta au plecat pe langa cei 40 de mii de spanioli si 228.890 de straini.

Somajul extrem de ridicat din Spania, aproape de 25% din populatia activa, este cel mai important argument pentru o generatie de tineri care nu-si gasesc de munca. Odata cu cresterea acestor cifre, spaniolii isi reamintesc de perioada emigratiilor masive din secolul XX, cand milioane de emigranti au ramas in tarile din America de Sud sau in tari ca Elvetia, Franta sau Germania.