Seful statului spaniol, regele Juan Carlos I, si-a redus salariul cu 7,1 la suta, dupa ce guvernul a decis sa reduca salariile sefilor de guvern si ministrilor printr-un nou plan de austeritate.

Regele Juan Carlos I va primi, de acum inainte, un salariu brut de 271.841 de euro pe an. In acelasi timp si printul mostenitor al coroanei spaniole, principele Felipe si-a redus salariul in aceeasi proportie si va primi anul acesta 135.920 de euro brut.

Printul Felipe va castiga astfel cu 10.455 de euro mai putin. Fiscul aplica asupra salariului regelui un impozit de 40% si de 37 % asupra castigului care ii revine printului, precizeaza Europa Press

Regele Juan Carlos I detine in continuare cea mai bine platita functie din stat si castiga de 1,7 ori mai mult decat guvernatorul Bancii Nationale a Spaniei.

Aceeasi austeritate a fost aplicata si asupra bugetului destinat reginei Sofia, printesei de Asturia si infantelor Elena si Cristina, care este acum de 348.215 euro. Ceilalti angajati ai Casei Regale vor suporta taierea primei de Craciun la fel ca si ceilalti functionari publici din Spania.

Toate aceste reduceri aduc o economie de 90 – 100.000 de euro la bugetul pe anul acesta, care a fost de 8,264 milioane de euro. Casa Regala a Spaniei a inceput inca de anul trecut sa faca publice veniturile si cheltuielile membrilor familiei regale.