Aproape 20 la sută din populaţia oraşului Coslada este formată din români, iar municipalitatea remarcă faptul că de la an la an românii se simt din ce în ce mai acasă.

La ora actuală, în Coslada sunt înregistraţi 17400 de români şi primarul Angel Viveros (PSOE) consideră că buna integrare a românilor este rezultatul politicilor promovate de primărie şi în special de Consiliul pentru Imigraţie, dar şi datorită interesului demonstrat de români de a fi parte din societatea locală. De altfel, primăria din Coslada a pus la dispoziţia imigranţilor şi deci, în mod special, românilor, dat fiind că reprezintă aproape 20 de procente din populaţia oraşului, o serie de servicii speciale, destinate integrării şi facilitării accesului la drepturile pe care fiecare cetăţean al acestui oraş le are. Acestea sunt serviciul de informare şi consultanţa juridică, un serviciu pentru femeile imigrante, care în ultima vreme a pus accent pe combaterea violenţei de gen, un serviciu de traducere şi interpretare şi cursuri de limba spaniolă pentru noii veniţi în oraş.

Primarul Angel Viveros crede că integrarea dă şi măsura siguranţei în Coslada, chiar dacă unele voci din politică au relaţionat imigraţia cu infracţionalitatea.

Promovăm politicile de integrare şi organizăm activităţi în cadrul cărora spaniolii şi românii să se întâlnească şi să împărtăşească lucruri comune. Eu mărturisesc că sunt mândru de nivelul de integrare din municipiul nostru şi cred că se traduce şi la nivelul securităţii. Suntem unul din cele trei oraşe cele mai sigure din Comunitatea Madrid şi, ce interesant, suntem între primele oraşe cu cel mai mare număr de imigranţi. Pare o contradicţie dar e bine să nu creem false idei spunând că imigraţia creează insecuritate sau că ne confruntăm cu lipsa de siguranţă dacă avem mulţi imigranţi. E adevărat, avem mulţi imigranţi, dar avem şi o integrare bună„.

Chiar dacă integrarea românilor este foarte bună, în privinţa violenţei domestice se semnalează o creştere sensibilă a cazurilor în care sunt bătute femeile de naţionalitate română. De asemenea, din punct de vedere electoral, deşi reprezintă un procent important de alegători, în Coslada au votat la ultimele alegeri municipale mai puţin de 100 de români.

 

Foto: Angel Viveros – primarul oraşului Coslada