În prima şedinţă parlamentară din acest an, premierul socialist,  José Luis Rodríguez Zapatero, a asigurat că anul 2010 este anul ieşirii din criză şi a încercat să pareze loviturile opoziţiei care îl acuzase că a adus ţara în stadiul de „cădere liberă”.

În faţa parlamentarilor de la PSOE, Zapatero a apărat ideea reformei pieţei muncii şi a sistemului de pensii. Deşi nu a oferit detalii privind cele două refome, prezentate la începutul lunii, în faţa sindicatelor şi patronatului, propunerea privind reforma sistemului de contractare în muncă a fost primită bine de agenţii social.

Marea provocare, consideră autorii acestei idei, este consolidarea contractelor de muncă pe durată nedeterminată, deoarece problema fundamentală a pieţei muncii în Spania este contractul temporar, ceea ce duce la o situaţie precară a angajaţilor şi la o nesiguranţă foarte mare.

Propunerea privind reforma sistemului de pensii, prin prelungirea cu câte două luni pe ani a limitei de vârste de pensionare, de la 65 la 67 de ani, a fost însă respinsă de sindicate. În acest sens guvernul de la Madrid doreşte un consens la nivel naţional, care poate fi atins doar în urma unor dezbateri. Zapatero a declarat că este convins că recuperarea economică este posibilă cu ajutorul reformelor propuse.