Comunitatea Madrid a anunțat astăzi crearea unei rețele de centre de competențe digitale destinate persoanelor care nu au echipamentul adecvat pentru a avansa în noile tehnologii. Acest serviciu guvernamental regional va fi gratuit pentru utilizatorii săi, va intra în funcțiune în acest an și va fi desfășurat până în 2025 în 52 de municipalități din regiune.

Ministrul Administrației Locale și Digitalizării, Carlos Izquierdo, a prezentat, în Espacio Fundación Telefónica, Planul de formare a cetățenilor al Guvernului Autonome, care include această rețea care „va fi completată cu săli de clasă itinerante pentru a ajunge la cetățenii care locuiesc în cele mai îndepărtate și mai puțin populate zone. zone ale regiunii. Aceste locații vor fi furnizate cu profesioniști de asistență și tot materialul necesar (calculatoare, table digitale, sisteme convenționale și de printare 3D, ochelari de realitate virtuală sau truse de robotică de bază, printre altele).

Aceste puncte vor fi situate în Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Algete, Aranjuez, Arganda, Arroyomolinos, Boadilla del Monte, Buitrago del Lozoya, Ciempozuelos, Collado Mediano, Collado Villalba, Colmenar Viejo, Coslada și Daganzo de Arriba. La fel, în El Escorial, Fuenlabrada, Fuente el Saz de Jarama, Galapagar, Getafe, Las Rozas de Madrid, Leganés, Majadahonda, Manzanares El Real, Mejorada del Campo, Miraflores de la Sierra, Móstoles, Navalcarnero, Paracuellos de Jarama și Parla.

De asemenea, va deschide această rețea și în orașele Pinto, Pozuelo de Alarcón, Pozuelo del Rey, Rascafría, Rivas-Vaciamadrid, Robledo de Chavela, San Agustín del Guadalix, San Fernando de Henares, San Martín de Valdeiglesias, San Sebastián de los Reyes , Sevilla La Nueva, Tielmes, Torrejón de Ardoz, Torrejón de la Calzada, Torrelodones, Tres Cantos, Valdemoro, Venturada, Villanueva de la Cañada, Villar del Olmo, Villarejo de Salvanés și Villaviciosa de Odón.

Un nou instrument pentru reducerea decalajului digital

Izquierdo s-a referit la Planul de formare pentru cetățeni ca fiind „un nou instrument disponibil locuitorilor din Madrid pentru a-și consolida competențele digitale și, astfel, a contribui la reducerea decalajului care încă există în unele sectoare ale populației. Din acest motiv, acest proiect se axează în special pe sectoarele cele mai vulnerabile sau cele mai îndepărtate de avansarea noilor tehnologii, precum persoanele cu vârsta peste 55 de ani, minoritățile etnice și migranții, persoanele cu dizabilități, cele aflate în situație de risc profesional și locuitorii din medii îndepărtate.rurale”, a adăugat el.

Această inițiativă are un buget de peste 16 milioane de euro și se bazează pe patru piloni, cinci axe și douăzeci de măsuri specifice. Toate acestea sunt în conformitate cu Busola digitală pentru Europa 2030, al Comisiei Europene, cu Planul Spania Digitală 2025 și cu Planul de recuperare, transformare și reziliență.

„Promovăm transformarea de care are nevoie regiunea noastră, cuprinzând nu numai companiile, ci și societatea civilă însăși, Administrația Publică și, mai presus de toate, punând oamenii în centrul celor mai perturbatoare și inovatoare politici”, a asigurat consilierul.

Conținut gratuit de formare

În plus, vor avea conținut de formare care va fi pus la dispoziția întregii populații în mod gratuit și adaptat propriilor nevoi, stabilindu-se un sistem de certificare a acestor competențe, care vor fi recunoscute și valorizate atât de piața muncii, cât și de administrațiile publice. .

„Ne dorim să generăm și să reținem talent specializat în inovare, iar pentru aceasta propunem itinerarii de formare de 12 săptămâni pentru acei lucrători care au rămas în urmă în acest domeniu și a căror învățare le oferă o gamă importantă de oportunități de angajare. De asemenea, vom pregăti țesutul productiv din Madrid, prin metodologii, tehnici, instrumente și cazuri de utilizare pentru fiecare dintre sectoarele economiei regionale, concentrându-ne pe IMM-uri, pe cei care desfășoară activități independente sau pe angajații administrațiilor publice”, a explicat Izquierdo.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid anunță crearea unei rețele de centre de competențe digitale în 52 de municipalități din regiune