La începutul acestei luni, consulul României la Ciudad Real, Cătălin Gelu Boicu, a efectuat o vizită în municipiul Santa Marta de los Barros (Badajoz), cu prilejul sosirii în localitate, într-un schimb de experienţă, a unor studenţi români din Cluj Napoca.

Aşa cum precizează un comunicat oferit de Primăria localităţii spaniole, reprezentantul statului român a avut discuţii cu autorităţile locale din Santa Marta cu privire la situaţia cetăţenilor români stabiliţi în regiune. În timpul reuniunii, oficialul român a fost informat că în localitate îşi au rezidenţa 128 de conaţionali, cărora autorităţile spaniole sunt dispuse să le ofere tot sprijinul pentru a putea lucra în condiţii legale, indicând riscurile unei cunoaşteri insuficiente a drepturilor şi obligaţiilor în materie de muncă.

Cu acest prilej, se arată în comunicatul de presă, au apelat la consulul român pentru a face demersurile necesare pentru ca, din România, toţi muncitorii ce intenţionează să imigreze în Spania să primească toate informaţiile referitoare la condiţiile de lucru din această ţară. Reprezentantul statului român a oferit detalii cu privire la funcţionarea Agenţiei de Ocupare a Forţelor de Muncă din ţară, care oferă sprijin românilor care emigrează în străinătate şi care lucrează pentru respectarea drepturilor acestora, se mai arată în comunicat. Ca o sugestie din partea autorităţilor spaniole a apărut ideea creării unui for mai înalt decât cel la nivel local, la care să poată fi discutate toate problemele legate de imigraţie, pentru eliminarea discriminărilor de orice tip şi pentru generarea unui climat de convieţuire lipsit de conflicte.