#Spania – Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului din Uniunea Europeană, desfășurat la Bruxelles, a dat astăzi undă verde documentului de concluzii privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale, care pledează pentru implementarea inițiativelor care favorizează dezvoltarea acestor zone. și îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor acestora, cu un sprijin financiar mai mare, dincolo de fondurile Politicii Agricole Comune (PAC).

În document, miniștrii invită Comisia Europeană să dezvolte o strategie rurală europeană cu o abordare cuprinzătoare și care să ofere coerență tuturor inițiativelor care vizează zonele rurale astfel încât să existe sinergie între acestea și o mai mare eficiență în utilizarea finanțării pentru dezvoltare. a zonelor rurale.

Textul propune stabilirea unui instrument de monitorizare pentru evaluarea și cuantificarea contribuției politicilor și instrumentelor europene în favoarea zonelor rurale și stabilirea, la începutul fiecărei perioade de programare, a unei proceduri care să asigure coerența, complementaritatea și sinergiile de utilizare a acestor fonduri. .

Este de așteptat ca în primăvara anului 2024 Comisia Europeană să realizeze o comunicare în care să fie analizat gradul de progres al planului de acțiune rurală al Uniunii și să se facă o reflecție asupra aspectelor care vor fi luate în considerare în următoarea perioadă de programare a UE. fonduri..

Aprobarea acestui document este un succes pentru Președinția spaniolă a Consiliului UE, care a lucrat pentru a face vizibile provocările cu care se confruntă zonele rurale europene și a evidenția oportunitățile pe care acestea le oferă de a contribui la coeziunea socială și teritoriul întregii societăți.

În acest scop, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației (MAPA) și Comisia Europeană au organizat în septembrie anul trecut la Sigüenza (Guadalajara) un forum la nivel înalt despre viitorul zonelor rurale la care au participat peste 250 de reprezentanți ai administrațiilor, entităților. și asociații ale diferitelor state membre. Unele dintre concluziile acelei întâlniri au fost încorporate în documentul aprobat astăzi.

Documentul include recomandări și orientări strategice privind perspectivele viitoare ale politicilor de sprijinire a zonelor rurale. Printre concluzii, se recunoaște importanța activității agricole, care joacă un rol cheie pentru coeziunea socială, teritorială și economică a acestor zone. Sub acest aspect, se remarcă necesitatea menținerii sprijinului pentru schimbarea generațională și a încurajării încorporării femeilor în activitățile agricole.

În contextul situației geopolitice actuale, aceste concluzii subliniază și importanța garantării securității alimentare în cadrul Autonomiei Strategice Deschise, așa cum au convenit șefii de stat și de guvern la reuniunea informală a Consiliului European desfășurată în octombrie la Grenada.

Concluziile susțin puternic participarea comunităților rurale locale și a organizațiilor acestora la elaborarea strategiilor de dezvoltare și evidențiază rolul cheie jucat de Grupurile de Acțiune Locală ale inițiativei LEADER și inițiativele de dezvoltare locală participativă.

De asemenea, documentul adoptat de Consiliu recunoaște necesitatea promovării inovației digitale, a infrastructurilor de date și a dobândirii de capacități tehnologice. În acest context, este evidențiată importanța avansării investițiilor care îmbunătățesc conectivitatea în zonele rurale.

Aceste concluzii urmăresc să promoveze o dezvoltare teritorială echilibrată pentru zonele rurale, luând ca referință Agenda teritorială a UE 2030, și să evidențieze potențialul teritoriilor rurale de a promova diversificarea economică prin noi inițiative și proiecte în sectoarele industrial și digital și servicii, în care IMM-urile și cooperativele joacă un rol important.

Sunt evidențiate și capacitățile de adaptare la schimbările climatice ale zonelor rurale.

Noi tehnici genomiceÎn sesiunea de astăzi a Consiliului, Președinția a furnizat informații cu privire la stadiul lucrărilor privind propunerea de noi tehnici genomice, o problemă prioritară pentru Președinția spaniolă. În special, miniștrii au fost informați cu privire la activitatea tehnică desfășurată în cadrul grupului de lucru relevant al Consiliului și au subliniat progresele bune înregistrate în examinarea propunerii și intenția de a continua cu obiectivul de a ajunge la un acord cu privire la poziția Consiliului. În cadrul acestui punct, delegația croată a furnizat Consiliului informații cu privire la această chestiune.

Alte aspecte discutate au fost Strategia europeană pentru păduri pentru 2030, cu privire la implementarea căreia Comisia a furnizat informații actualizate. Delegația austriacă a oferit apoi informații despre întâlnirea informală a miniștrilor grupului „Pentru Pădure”, delegația germană a informat miniștrii despre importanța cadrelor strategice de cooperare cu țările partenere în ceea ce privește implementarea regulamentului privind defrișările.

Delegația italiană a informat Consiliul cu privire la rolul fermierilor pentru zonele rurale dinamice și durabile, iar delegația franceză cu privire la aplicarea parțială a GAEC 8 în campania 2024.

Consiliul a autorizat Comisia să semneze, în numele UE, Declarația liderilor COP 28 privind „Agricultura, sistemele alimentare rezistente și acțiunea climatică” în timpul Summitului global privind acțiunea climatică.

Pescuitul conteazăÎn ceea ce privește punctele de pescuit, Comisia a prezentat propunerile de capturi totale admisibile (TAC) și cote pentru anul 2024 în Atlantic și Mediterana, ceea ce reprezintă începutul oficial al discuțiilor cu scopul de a ajunge la un acord politic în luna decembrie. Iepurele în care trebuie să fie aprobate aceste sarcini va avea loc pe 10, 11 și 12 decembrie.

Consiliul a salutat pozitiv schimbarea dinamicii de negociere propusă de Spania, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru dialog tehnic și consultare. Toate deciziile trebuie să se bazeze pe cei trei piloni ai politicii comune în domeniul pescuitului (PCP): biologic, economic și social.

Consiliul de astăzi a fost prezidat de miniștrii belgieni ai Agriculturii, David Clerinval, și ai Pescuitului, Hilde Crevits, circumstanță excepțională motivată de formarea noului guvern din Spania, și soluționată conform prevederilor de reglementare ale Consiliului. Sesiunea de astăzi se încadrează în calendarul Președinției spaniole, care se încheie la sfârșitul anului și în care este programată o ultimă ședință a Consiliului Agricultură și Pescuit pentru luna decembrie. Reprezentarea Spaniei a fost realizată de secretarii generali ai Agriculturii și Alimentației, Fernando Miranda, și ai Pescuitului, Isabel Artime.

Reuniunea Consiliului Agriculturii al Uniunii Europene.

Sursa: Guvernul Spaniei – Consiliul pentru Agricultură al UE ajunge la un acord privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale