Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a evidențiat angajamentul departamentului său pentru conservarea resurselor genetice vegetale, care permite îmbunătățirea genetică a plantelor cultivate și contribuie la menținerea resurselor agricole și astfel garantarea securității alimentare.

Luis Planas a vizitat Consiliul Municipal Alcalá de Henares, unde a avut o întâlnire cu primarul acestuia, Javier Rodríguez Palacios, și cu corporația municipală a acestui oraș din Madrid, despre care ministrul și-a evidențiat proiecția promițătoare de viitor, bazată pe pe o moștenire istorică și culturală magnifică.

Vizita ministrului răspunde interesului de a cunoaște din prima mână activitatea instituțiilor publice și companiilor care dezvoltă proiecte și cercetare strâns legată de interesele sectorului agricol și alimentar și care sunt în zona de influență Alcalá de Henares.

Ministrul a subliniat colaborarea strânsă dintre minister și două entități de referință în acest domeniu situat în acest oraș, Centrul pentru Resurse Plant Genetice și Agricultură Durabilă și Grădina Botanică Regală a Universității din Alcalá de Henares, cu scopul de a conserva și de a utiliza în mod durabil resursele genetice vegetale spaniole. A pus în valoare activitățile de cercetare, în special cele legate de întreținerea băncii de germoplasmă vegetală, precum și aspectele de biosecuritate și conservarea speciilor pe cale de dispariție.

Modernizarea irigațiilorDupă întâlnirea de la Primăria Alcalá de Henares, Luis Planas s-a deplasat în orașul Loeches ( Madrid), unde a vizitat instalațiile Molecor Tecnología, o companie spaniolă lider în tehnologia de alimentare cu apă sub presiune pentru irigații.

Ministrul a subliniat că „ modernizarea și îmbunătățirea eficienței irigațiilor este fundamentală pentru viitor”. El a amintit că 65% din producția de plante spaniole depinde de irigare și a asigurat că în acest moment este „mai necesar ca niciodată să se investească în irigare. pentru a-l face mai durabil și pentru a profita la maximum de fiecare picătură de apă”. Astfel, a reiterat angajamentul Guvernului pentru modernizarea irigațiilor, capitol la care 563 sunt alocate milioane de euro în cadrul Planului de redresare, Transformare. și Reziliență (PRTR), care a adăugat contribuțiile comunităților de irigații vor depăși 563 milioane de investiții.

Planas a subliniat că Molecor este un exemplu practic al Spaniei fiind în fruntea tehnologiei apei și legată de sectorul agroalimentar și a reamintit că este țara din lume cu cea mai mare suprafață. de irigare de precizie. Ministrul a insistat asupra necesității de a avansa în utilizarea noilor tehnologii și a digitalizării în proiectarea de noi proiecte pentru a obține o eficiență mai mare în utilizarea apei, pe lângă încorporarea energiilor alternative.

Pentru ministru, această companie nu este doar o sursă de locuri de muncă de calitate pentru zonă, dar oferă și soluții eficiente și inovatoare pe probleme la fel de importante astăzi precum alimentarea cu apă a populațiilor și agricultura, permițând utilizarea eficientă a resursei și la prețuri competitive.

) Sursa: Guvernul Spaniei – Planas exprimă necesitatea conservării resurselor genetice vegetale pentru a garanta securitatea alimentară