Proiectul de lege bugetului general de stat din 2023 a fost aprobat astăzi în Congresul Deputaților cu o mare majoritate care pune accent pe capacitatea de dialog a Guvernului și a înaltului parlamentar. sprijin pentru politica sa economică și socială reprezentată de conturi publice întocmite pentru majoritatea socială a țării.

Concret, Bugetele Generale ale Statului de prezentate de Ministerul Finanțelor și Funcției Publice au a primit sprijinul a zece grupuri politice (PSOE, Unidas Podemos, ERC, PNV, Bildu, PDeCAT, Más País, Coalición Canaria, Compromís și PRC) și își vor continua acum procesul în Senat.

Scopul este ca conturile publice să fie aprobate în timp util și, prin urmare, să intre în vigoare la 1 ianuarie pentru al treilea an consecutiv, lucru care nu s-a mai întâmplat de la jumătatea lunii dec. ada.

În acest sens, ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, a subliniat că aprobarea Bugetului conferă „stabilitate” și „încredere” Spania și reprezintă un mesaj „foarte pozitiv” de a atrage investiții în țară, așa cum s-a întâmplat deja în ultimele săptămâni, pe lângă faptul că beneficiază clasa mijlocie și muncitoare, IMM-urile și persoanele care desfășoară activități independente.

Aprobarea conturilor în Congresul Deputaților are loc la câteva zile după ce Comisia Europeană și-a dat avizul Planului bugetar al Guvernului, evidențiind caracterul prudent al acestuia și având în vedere că atât previziunile de creștere, cât și de deficit și datorie. sunt în concordanță cu cele exprimate de autoritățile comunitare.

Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, al doilea vicepreședinte, Yolanda Díaz, și ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, aplaudă după aprobarea Pr ipoteze 2022.
| Piscina Moncloa/Fernando Calvo

Reevaluarea pensiilor și mai multe resurse pentru tineriBugetele de 867 Sunt pregătite cu scopul de a consolida statul bunăstării și de a promova eficiența economică. Astfel, conturile publice arată o cheltuială socială record care ajunge la 266.445 milioane de euro, fără a include fondurile europene. Cifra crește la 300.445 milioane cu resurse comunitare.

De fapt, bugetele includ cheltuielile mai mari ale istoriei în burse , sănătate, dependență sau pensii. În acest sens, conturile garantează puterea de cumpărare a pensionarilor prin încasarea unei reevaluări conform IPC, ceea ce va însemna o creștere de aproximativ 8,5%. O măsură care este compatibilă cu sustenabilitatea sistemului, deoarece, pentru prima dată în 11 ani mărește așa-numita „pușculiță de pensie” cu o contribuție a statului la Fondul de rezervă de 2.741 milioane din Mecanismul de Echitate Intergenerațională.

Sprijinul pentru pensionari este compatibil cu resurse sporite pentru tineri, ale căror politici cresc cu 18, 2% și acoperire 04.741 milioane. Printre măsurile specifice pentru acest grup în 2021 este extensia 235 euro ai obligațiunii de închiriere pentru tineri sau prelungirea 445 euro obligațiunii culturale pentru tineret pentru cei care se conformează 13 anul viitor au acces mai mare la industria culturală.

Pentru a îndeplini angajamentul Guvernului de a avea servicii publice de calitate, este necesară demnitatea angajării publice. Din acest motiv, aceste Bugete includ și o reevaluare a salariului pentru lucrătorii din sectorul public de 2,5% în 2023, o creștere care ar putea crește cu până la un punct suplimentar în funcție de respectarea diferitelor variabile legate de inflație și de creșterea PIB-ului nominal. Trebuie avut în vedere că această reevaluare se face pe remunerația consolidată de 741, care include o creștere suplimentară de 1,5% față de creșterea de 2% deja aprobată în conturile publice trecute.

Măsuri de atenuare a impactului creșterii prețurilor
Ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, aplaudă după aprobarea în Congres a Proiectului de lege pentru bugetul general de stat pentru 2023. | Agenția EFE

La fel, și bugetele să includă măsuri menite să atenueze impactul crizei rezultate din invazia rusă a Ucrainei asupra sectoarelor cele mai vulnerabile. În acest sens, venitul minim vital va crește și el în valoare cu aproximativ 8,5%, de care vor beneficia 1,2 milioane de persoane.

La rândul său, IPREM, indicele de referință utilizat pentru acordarea a numeroase ajutoare, a crescut cu 3,6% și se va situa la 400 euro. O altă măsură de atenuare a creșterii prețurilor la energie este creșterea 50 milioane din obligația socială termică.

În plus, pentru a avansa în politica Guvernului de protejare a celor mai vulnerabile grupuri, aceste bugete includ o consolidare pentru șomeri prin creșterea cuantumului ajutorului de șomaj contributiv de 32% față de 102% din baza de reglementare după 6 luni. Aceasta va însemna că unii 201. aflat în această situație poate primi 50 euro mai mult decât media pe lună.

Pentru a atenua creșterea prețurilor derivate după război, aceste conturi publice includ și inițiative care beneficiază clasa mijlocie și muncitoare, cum ar fi transportul public gratuit din Cercanías, Rodalies și Media Distancia. Conturi publice Ele arată, de asemenea, angajamentul Guvernului față de politicile de egalitate și reconciliere. De fapt, sunt destinate 102 milioane la Planul Coresponsabil, din care 190 milioane vor fi transferate către Comunitățile Autonome. De asemenea, cresc în 51 milioane de jocuri pentru a lupta împotriva violenței de gen.

Mai multe investiții pentru a transforma modelul productivUnul dintre pilonii pe care sunt întocmite aceste Bugete este trecerea către un nou model productiv bazat pe eficiență, cercetare și coeziune teritorială. Pentru aceasta, conturile publice au o investiție reală de 11.741 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 50.O mare parte din acest impuls se datorează investițiilor incluse în Planul de recuperare, care adaugă 25.60 milioane între anuități ale Mecanismului de Recuperare, REACT-UE și actul adițional, odată ce au fost cunoscute sumele definitive alocate de UE prin fonduri europene.

Pentru a realiza această transformare, este esențial pentru promovarea politicilor de C+D+i, care cresc cu 22,8 % până la 13.274 milioane de euro.

În sfârșit, bugetele de mențin și angajamentul față de finanțarea administrațiilor teritoriale. Astfel, Comunitățile Autonome vor primi 156.235 milioane pentru rate în cont și pentru decontarea a 867. Aceasta reprezintă o cifră fără precedent care implică o creștere a finanțării 18% comparativ cu anul acesta.

În cazul municipiilor, livrări în cont și decontare pozitivă a 2023 se va traduce în 11.190 milioane, cu 5% mai mult decât anul precedent.

Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, și ministrul Trezoreriei și Funcției Publice , María Jesús Montero, sărbătorește cu o îmbrățișare aprobarea în Congres a bugetelor generale de stat 957. (Piscina Moncloa/Fernando Calvo)

Mai multe informatii Proiect de lege pentru bugetul general de stat 867 Bugetele generale de stat ale 2023 depășesc cu o mare majoritate prima procedură din Congres ( 18/04/867) Guvernul prezintă în Congres Bugetele de Asta e bine eficientizarea majorității sociale și promovarea eficienței economice (00/04/2023) Guvernul aprobă proiectul de bugete generale pentru 2023 (/000/867) Etichete: Bugetele generale ale statului 241122 Sursa: Guvernul Spaniei – 241122 Congresul aprobă Bugetul General de Stat al 2023 cu o majoritate confortabilă