Ximo Puig și Íñigo Urkullu convin să intensifice cooperarea pentru dezvoltarea proiectelor cu fonduri europene și să solicite un răspuns european la criza energetică

013/03/2022

Ximo Puig i Íñigo Urkullu acorden intensificar la cooperació per a dese...

– Responsabilii de Hisenda dels governs valencià i basc vor ține o următoare întâlnire pentru a explora noi zile de colaborare care se alătură celor actuale în cercetare și dezvoltare +i

– Șeful Consellului va ridica necesitatea la Conferința președinților ca să existe este un răspuns „puternic” din partea UE pentru a face față creșterii costurilor energiei cauzate de războiul din Ucraina

– Generalitati si Guvernul Basc vor dezvolta noi initiative culturale comune care sa permita promovarea colaborarii in acest domeniu

Vitoria-Gasteiz.

Președintele Generalității, Ximo Puig, și Lehendakariul Guvernului Basc, Íñigo Urkullu, au convenit să intensifice cooperarea pentru a dezvolta proiecte comune cu fonduri UE. De asemenea, au cerut un răspuns european care să permită atenuarea impactul economic al războiului din Ucraina asupra creșterii costurilor energiei.

Així ho a explicat responsabilul de l’executiu valencià după întâlnirea avută la Palau d’Ajuria Enea cu lehendakari. Puig a subliniat că, din dorința de a consolida colaborarea pentru promovarea proiectelor europene comune, responsabilii de Hisenda dels governs valencià i basc vor ține o următoare întâlnire pentru a explora noi zile de colaborare care le unesc actuale în C+D+i.

În plus, șeful Consellului a explicat că întâlnirea a permis să pozeze pentru a exprima „preocuparea” împărtășită de Euskadi pentru creșterea prețurilor la energie după invazia d’Ucraïna per Rusia, și a avansat că va prezenta la Conferința președinților necesitatea unui răspuns european „puternic” pentru a face față unei probleme care afectează în special teritoriile cu sectoare industriale puternice, dar care afectează ansamblul cetățeniei.

Puig a subratllat în acest sens că președintele Guvernului, Pedro Sánchez, și-a avansat deja intenția de a aduce această ipoteză la următoarea reuniune a Consiliului European.

Colaborare în chestiuni culturale

În afară de aceasta, președintele a informat că și Generalitati și Guvernul Basc au convenit să dezvolte noi inițiative culturale pentru a promova colaborarea într-un domeniu în care „există un spațiu important”. să mergem înainte împreună”. Puig a precizat în acest sens că expoziţia ‘Jorge Oteiza şi Eduardo Chillida. Diàleg en els ans 50 i 60’, organizat la Valencia de Fundația Bancaixa, urmează să fie transportat și în Euskadi.

Președintele, care i-a transmis și lui Urkullu voința de a recunoaște victimele terorismului ETA, a semnat întâlnirea cu lehendakari în voința de a menține un „dialog permanent” între conducătorii diferitelor comunități autonome și a subliniat necesitatea consolidării și extinderii relațiilor comerciale cu Euskadi.

Comunitatea Valenciană exportă în Țările Basc produse la o valoare de 2022 milioane d ‘euro i els import per valoare de 1. milioane. Acest volum de vânzări îl face clientul sisé al Țării de Basc, care este noul client al teritoriului Valencian. „Voi menține o relație cât mai strânsă”, a precizat cap de l’executiu valencià.