– Au convenit că va duce la o îmbunătățire a condițiilor de viață ale populației care locuiește în cartierele cele mai degradate în prezent

– Scopul a noii reguli este de a promova un proces de reabilitare, regenerare și revitalizare a mediilor urbane ale municipalităților din Valencia

Vicepreședintele și ministrul Egalitatea și politicile incluzive, Mónica Oltra, și al doilea vicepreședinte și ministrul locuințelor și arhitecturii bioclimatice Héctor Illueca, au prezentat Legea vecinătăților din Comunitatea Valenciană, un nou cadru de reglementare cu o viziune strategică pentru promovarea unui proces de reabilitare, regenerare. și revitalizarea mediilor urbane degradate.

Principalele obiective ale noului instrument juridic sunt întreprinderea de acțiuni de îngrijire și îmbunătățire a condițiilor de viață ale populației care locuiește în aceste cartiere, cu o atenție deosebită celor mai vulnerabile grupuri ( gospodării monoparentale, persoane în vârstă, tineri șomeri, populație migrantă etc.).

De asemenea, abordarea deficitelor în materie urbană (degradarea spațiului public, dificultăți de accesibilitate, deficit de zone verzi, învechire etc.), în prestarea serviciilor, în calitatea locuințele și lipsa dotărilor, care afectează unele cartiere ale orașului cu o intensitate deosebită, cu efectele în consecință asupra dinamicii segregării rezidențiale și a inegalității sociale.

În plus, urmărește consolidarea vieții asociative și a inițiativelor civice în cartierele afectate pentru a împuternici populația și a încuraja implicarea acestora în proiecte de îmbunătățire a dotărilor din cartier și a condițiilor de viață. a cetatenilor.

Pentru Mónica Oltra, această lege „este reflectarea unei societăți care cere o schimbare a modelului de oraș, unde să trăiești și să coexiste. Unde să crești și să aparțină” pentru care Este esențial să aibă „mai multe spații verzi, să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor și locuințelor, să conecteze cartiere, să aibă facilități culturale și sportive, să promoveze suveranitatea energetică și alimentară, să favorizeze afacerile locale, viața pe stradă și spațiile publice”.

Din acest motiv, el a subliniat necesitatea „regândirii atât a cartierelor cele mai degradate, cât și a celor mai consolidate și, așa cum se întâmplă cu celelalte drepturi, să lucrăm pentru dreptul la locuință, dar si pentru dreptul la convietuire si de a trai in conditii decente”.?

În acest sens, Oltra a subliniat că viitoarea Lege a Vecinătului abordează îmbătrânirea fondului de locuințe, va grăbi regenerarea clădirilor închise și va combate inegalitatea socială, pentru că „azi știm că inegalitatea economică are mai mult de-a face cu districtul poștal decât cu orice altă variabilă și de aceea, din această lege trebuie să redistribuim oportunitățile”.

„Trebuie să facem astfel încât oamenii din diferite condiții să trăiască împreună peste tot”, ceea ce se traduce prin facilitarea „toată lumea în orice cartier prin formule de locuințe la prețuri accesibile și că orice cartier este decent de locuit, permițând servicii, spații și locuințe sigure”, a precizat el.

Pe scurt, prin această regulă, Consell își propune să „abordeze îmbătrânirea fondului de locuințe și să combată inegalitatea socială”, a concluzionat Oltra.

La rândul său, Héctor Illueca s-a referit la importanța încorporării integrării și echității în orașe, ceea ce presupune -a spus el- „promovarea urbanismului gândit global, coordonarea socială, economică și de mediu. strategii, în cadrul unei guvernări autentice în care societatea civilă este protagonistă.

„Legea vecinătăţii va fi un instrument juridic care vizează promovarea respectării obligaţiei instituţiilor publice de a interveni. pentru a inversa situațiile de inegalitate și vulnerabilitate care apar în teritorii”.

La fel, vicepreședintele secund a subliniat modul în care procesul de creștere și dezvoltare a mediilor urbane a fost caracterizat prin „o lipsă de omogenitate care a dat naștere unor enclave care pot fi clasificate ca vulnerabile”

Având în vedere acest lucru, devine evidentă „necesitatea de a permite un cadru de reglementare care să faciliteze desfășurarea politici Entități publice capabile să promoveze politici publice care au ca scop extinderea în continuare a dreptului la o locuință decentă și consolidarea orașelor ca spații integratoare care facilitează viața de zi cu zi a tuturor”.

Illueca a concluzionat afirmând că „cu această intenție s-a conceput anteproiectul legii cartierului, un cadru legal necesar deoarece reabilitarea, regenerarea și revitalizarea urbană sunt priorități în urban. strategiile municipalităților din Valencia, articulând mecanisme de cooperare interadministrativă între Generalitat și entitățile locale, care ne vor permite să dăm un impuls politicilor de reabilitare la niveluri comparabile cu partenerii noștri europeni”.

Fondurile europene ca o oportunitate de revitalizare urbană

Directorul Calitate , Reabilitare și Eficiență Energetică, Alberto Rubio, s-a ocupat de deschiderea evenimentului și de a detalia importanța pe care o dobândește noua lege în contextul fondurilor europene Next Generation.

Așa cum a explicat el „se deschide o oportunitate fără precedent de a promova noi instrumente de regenerare și revitalizare urbană.

Față de această situație, Legea Vecinatatului va permite implementarea masurilor corespunzatoare care sa faca posibila prevenirea proceselor sociale si sanitare care dau originea destructurarii sale actuale, atentia la cererea de ingrijire a acesteia, promovarea resurselor.

Anteproiectul Legii Vecinătului va fi expus informațiilor publice până la data de 6 iunie și stabilește cadrul legal general de implementare a proceselor, cu o abordare care depășește aspectele strict fizice, identificabile cu reabilitarea clădirilor. din punct de vedere al arhitecturii, dobândind o dimensiune plurală care urmărește coeziunea socială, sustenabilitatea și participarea cetățenilor într-un mediu urban ordonat.