– Președintele anunță că Consell va aproba în curând prelungirea liniei de finanțare a companiei Marie Claire cu 9 milioane de euro

– Apără că depopularea este o problemă globală care merită un răspuns european, statal, regional și local și care nu trebuie să dispară de pe agenda publică

Președintele Generalitat, Ximo Puig, a avansat că legea împotriva depopulării în Comunitatea Valenciană pregătită de Consell va oferi un „cadru stabil și structural” pentru măsurile de reactivare a zonelor cu risc de depopulare pe care Administrația Autonomă le aplică deja.

Asta a fost evidențiat în timpul discursului său la deschiderea, la Universitat Jaume I, a I Reuniunii Naționale a Catedrelor și Centrelor de Studii privind Depopularea, unde a anunțat, de asemenea, că Generalitat, prin Institutul Valencian de Finanțe (IVF), va extinde linia de finanțare a Marie Claire cu alte 9 milioane.

Președintele a subliniat că creditul FIV acordat companiei cu sediul în Vilafranca, care va fi aprobat iminent de ședința plenară a Consellului, are dublu obiectiv de a atenua efectele negative datorate la pandemie și pentru a promova acțiuni de sustenabilitate.

Responsabilul Consiliului a subliniat că reuniunea găzduită de Universitat Jaume I plasează Comunitatea Valenciană ca un pol de soluții în fața fracturii teritoriale pe care o este Europa. trece prin și a apărat că depopularea este o problemă globală care merită un răspuns european, statal, regional și local și care nu ar trebui să dispară de pe agenda publică.

„Agenda Valencian Anti-Depopulare a luat naștere în urmă cu o mie de zile pentru a oferi aceste răspunsuri și prezintă rezultate vizibile”, a declarat Puig, care și-a plasat liniile de acțiune în o „strategie bazată pe un triplu „r”: recuperați, reactivați și reinventați”.

În acest sens, el s-a referit la inițiative de recuperare a serviciilor de bază evitând închiderea școlilor, instalarea de bancomate în 124. orașe fără bănci sau servicii itinerante ale lucrătorilor independenți pe drum, precum și de recuperare a țesutului uman și de afaceri, cu programul Reviu de angajare a familiilor care se mută în orașele mici, și sprijin ferm pentru firmele din teritoriu, sau cu proiecte de „reinventare a narațiunii depopulării și de a abandona clișeele distorsionate”, precum Traseul 99, care unește orașele cu mai puțin de 100 locuitori și Xarxa de Punts Nets, care promovează turismul durabil.

În plus, a făcut aluzie și la avantajele fiscale implementate cu deduceri fiscale la impozitul pe venitul persoanelor fizice între 300 și 540 euro pe familie și până la 9. euro în companiile din zonele nepopulate.

Toate aceste măsuri trebuie să aibă un caracter structural printr-o lege care „să dea și stabilitate” oamenilor care locuiesc în aceste zone, în care, după cum a subliniat acesta, lucrează și Consiliul.

Forum de reflecție

La rândul ei, rectorul Universitat Jaume I, Eva Alcón, a subliniat importanța acestei prime întâlniri naționale a catedrelor și centrelor de studiu privind depopularea ca forum de reflecție și dezbatere asupra uneia dintre marile provocări sociale ale acestui secol XXI. „Radiografia depopulării este o realitate cunoscută și împărtășită, așa că adevărata provocare este modul în care abordăm acest fenomen, iar aceasta este marea contribuție a congresului, împărtășind strategii și experiențe pentru a răspunde depopulării dintr-o perspectivă multidisciplinară”, a precizat.

În acest sens, Alcón s-a referit „la oportunitățile pe care transformarea digitală sau interesul de a trăi în medii cu o calitate mai ridicată a mediului le oferă municipalităților rurale”, deși a insistat în „necesitatea de a dezvolta politici publice și strategii specifice pentru a aborda un fenomen atât de complex precum depopularea”.