În ciuda existenței „Planului valencian pentru prevenirea discriminării interetnice și rasiale” care-și propune sensibilizarea opiniei publice și luare de măsuri contra tuturor formelor de discriminare etnică, Valencia continuă să fie comunitatea cu cele mai multe incidente rasiste.

Potrivit raportului Raxen pe anul 2010 al Mișcării contra Intoleranței, în Comunitatea Valenciană s-au înregistrat 79 de incidente rasiste documentate. Urmează  Madrid (47 de cazuri), Andalucia (33) și Catalunia (32). Raportul relaționează criza cu o resuscitare a mișcărilor de extrema dreaptă și a prejudecăților rasiste. Cerința ca spaniolii să fie tratați preferențial în raportul cu statul și tendința spre criminalizarea imigrării devin convingeri populare în capcana cărora, pentru a câștiga electorat, pot cădea și partidele tradiționale.

Raportul avertizează și asupra faptului că Internetul se poate transforma în canalul principal de difuzare a manifestărilor de ură, discriminare și violență rasistă. În Spania au fost detectate peste 200 de site-uri xenofobe. Se reamintește că ura și discriminarea etnică sunt delicte penale, iar în mediul online ele sunt chiar mai ușor de probat decât în realitate.