Comunitatea Madrid este un exemplu pentru Portugalia în reintegrarea tinerilor și a infractorilor minori implicați în cazuri de violență în familie ascendentă (de la copii la părinți). Guvernul portughez a informat recent Agenția pentru Reeducarea și Reinserția Infractorilor Minori (ARRMI) despre interesul său de a-și adapta sistemul de justiție pentru minori la modelul de intervenție creat de administrația regională.

The cererea din partea Direcției Generale pentru Reinserție și Servicii Penitenciare portugheze, făcută de Ministerul Justiției din țara vecină Executivului regional, se adaugă interesului internațional suscitat de activitatea acestui organism, dependent de Ministerul Președinției, Justiției și Interiorul .

În acest sens, din anul 2011, ARRMI a primit 29 delegații din 20 țări pentru a vedea mai îndeaproape lucrările efectuate efectuate la Madrid cu acest grup și implementează unele măsuri ale acestor programe în afara granițelor noastre. Se remarcă vizitele efectuate în acest timp la entitatea madrilenă de către miniștrii justiției din Chile, Franța și Costa Rica. În același timp, profesioniști din organizația regională au călătorit în Paraguay, Uruguay și Columbia pentru a-și împărtăși experiențele și cunoștințele.

Colombia a întrebat în

prin instrumentul tehnic numit Evaluarea Predicției și Intervenției Riscului (PREVI-A), întocmit de 200 profesioniști ai agenției, cu avizul Facultății de Psihologie a Universității Complutense din Madrid. Această resursă permite o evaluare a modelului de acțiune cu minorii și tinerii delincvenți articulat de Comunitatea Madrid.

Executivul autonom are ca obiectiv preferenţial promovarea reinserţiei lor ca libere, indivizi autonomi și responsabili. Pentru aceasta, un personal format din 850 profesionisti, printre care predomina educatori, psihologi si asistenti sociali, beneficiaza de formare continua si inovativa in domeniu. .

Programul de intervenție ARRMI se bazează pe 5 axe de bază, care sunt rezumate într-un demers de tratament individualizat și specializat; implicarea familiilor în procesul de reeducare; pregătirea și vocația profesioniștilor săi, cu un program de formare specializată axat pe angajații publici regionali, precum și colaborarea public-privată coordonată cu entități aferente materiei.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid, un exemplu pentru Portugalia în reintegrarea tinerilor și a infractorilor minori implicați în cazuri de violența în familie în sus