Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă, în cadrul Săptămânii Securității și Sănătății în Muncă, tocmai a susținut conferința virtuală Riscuri ergonomice și igienice ale coaforului și esteticii sector. Obiectivul a fost prezentarea unui ghid care oferă informații despre principalele riscuri suferite de lucrătorii din acest sector la locul de muncă

Publicație Riscuri ergonomice și igienice în saloanele de coafură și înfrumusețare își propune să conștientizeze importanța cunoașterii compoziției produselor cosmetice folosite zilnic. Aceste produse, în principal substanțe chimice, pot provoca boli profesionale; de unde trebuie ca lucrătorii să adopte măsuri preventive adecvate pentru a evita sau a minimiza aceste riscuri. Totodată, publicația cuprinde principalele riscuri ergonomice datorate mișcărilor repetitive sau posturilor forțate derivate din munca zilnică și măsurile care le pot evita, reduce și controla.

Pentru aceasta prezentare, Au fost prezenți tehnicienii de prevenire care au fost autorii studiului. Astfel, Silvia Morán și Fuensanta Palomino și-au adus cunoștințele și experiența în acest domeniu. Pentru Morán, care a vorbit despre riscurile chimice, „este foarte recomandat ca, în ciuda faptului că sunt companii de dimensiuni mici, să se realizeze evaluări adaptate locului de muncă și nu generice, precum și riscurile care sunt evaluate, pe lângă conștientizarea lucrătorilor pentru ca aceştia să nu renunţe la examenul medical”. Discuția s-a încheiat cu difuzarea unui videoclip realizat într-un centru de coafură în care se explica procedura de obținere a unor produse mai naturale și mai puțin agresive.

Fuensanta Palomino și-a concentrat prezentarea pe riscurile ergonomiei, acordând o atenție deosebită importanței prevenirii afecțiunilor musculo-scheletice. În acest sens, a vorbit despre amenajarea centrului de lucru și a spațiilor, echipamente și instrumente de lucru, și obiceiuri posturale. Această discuție a fost completată cu videoclipuri cu exerciții fizice care ajută lucrătorul să își poată dezvolta mușchii și articulațiile pentru a preveni riscul de a suferi o accidentare.

Ziua a fost închisă de dr. Ana María Rodríguez, expert în Sănătatea Muncii și Boli Profesionale, care a tratat din punct de vedere medical principalele boli pe care le pot suferi muncitorii: Tendinita Manșetei Rotatorilor, Sindromul Tunelului Carpian sau Epicondilita, precum și alergiile sau dermatita.

La 28 aprilie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Securității și Sănătatea la Muncă . Pentru a comemora această zi, IRSST a organizat o serie de evenimente pentru săptămâna de la 28 la 29 din aprilie. Sunt organizate conferințe tehnice, ateliere de lucru, vizite instituționale și diverse evenimente privind prevenirea riscurilor profesionale și îmbunătățirea securității, sănătății și bunăstării la locul de muncă. Aceste evenimente sunt organizate în colaborare cu diferite entități, organizații și companii.