Comunitatea Madrid a plasat astăzi victimele terorismului drept prima referință morală pentru apărarea libertății și a statului de drept, precum și o piesă de bază în lupta împotriva radicalizării și în respingerea frontală și absolută pe care o societate democratică trebuie să o mențină în fața oricărei legitimări a violenței ca mijloc de atingere a obiectivelor politice.

.

Acest lucru a fost declarat astăzi de către consilier al Președinției, Justiției și Internelor, Enrique López, în cadrul zilei de deschidere a Primului Congres Internațional al Victimelor Terorismului organizat împreună cu Fundația Universității San Pablo CEU sub deviza Memorie pentru viitor . Acest eveniment, care îl are pe Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea președinte al Comitetului său de Onoare, va fi încheiat mâine de șefa Executivului regional, Isabel Díaz Ayuso.

În timpul discursului său , López a subliniat că „Madrid nu a fost niciodată indiferent la durerea celor afectați de acest flagel și că, așa cum a făcut societatea spaniolă, cetățenii regiunii au știut întotdeauna să reziste oricărui tip de terorism.”

„Suntem o societate puternică, ceea ce arată că de fiecare dată când a avut loc un atac terorist, ne-a făcut să suferim, dar că nu ne vor învinge niciodată”, a explicat el, subliniind. „exemplul civic” al celor care „sunt o referință etică centrală a acestei provocări enorme”, care astăzi și mâine are loc la Teatros del Canal și la care vor fi prezenți cei care, în cuvintele lui López, „ ne poate ajuta mai bine Pentru a înțelege fenomenul terorist, pentru eradicarea lui totală, precum și pentru a îmbunătăți capacitatea pe care trebuie să o aibă administrațiile publice de a servi mai bine victimele, care sunt motorul moral al acestui eveniment”.

La rândul său, și tot în cadrul de deschidere al conferinței, președintele Fundației Universității San Pablo CEU, Alfonso Bullón de Mendoza, a ținut să reamintească istoria instituției. „Fundația Universității San Pablo CEU lucrează de mai bine de 20 ani în organizarea a numeroase inițiative care au dorit întotdeauna să ofere voce și protagonism victimelor terorismului, precum cele care au avut loc în orașe precum Madrid, Bogotá, Valencia, Medellín, Salamanca sau Paris”, a subliniat el.

Memorie, demnitate, dreptate și adevăr

López, după ce a afirmat că „protagoniștii autentici” ai acestui Congres „reprezintă valorile pe care teroriștii au încercat în zadar să le distrugă”, a subliniat că dovada că Administrația regională știe foarte bine acest lucru , este setul de măsuri pe care Comunitatea Madrid le-a luat în ultimii ani pentru a le proteja „dintr-o perspectivă cuprinzătoare care îmbină cele patru principii fundamentale ale memoriei, demnității, dreptății și adevărului”.

„Păstrarea memoriei victimelor nu este doar un exercițiu de respect și dreptate. Este, de asemenea, un element esențial pentru generațiile viitoare să conștientizeze gravitatea actelor teroriste, precum și cruzimea lor de neconceput și nebunesc”, a conchis acesta.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid plasează victimele terorismului drept prima referință morală pentru apărarea libertății și a statului de drept2022