„Când găsești cheia ilustrației și nu te poți opri până nu termini”. Acele momente sunt cele pe care Elsei Suárez Girard îi plac cel mai mult la munca ei pentru că este „un sentiment de mare împlinire”. Și tocmai a lansat imaginea pe care a creat-o pentru afișul festivităților San Isidro 2022, este plin și simte „mândrie totală și bucurie mare”.

O bucurie care îi pătrunde propunerea, de două ori, pentru că a ilustrat două postere în chulapo și chulapa „Am vrut să reflect bucuria de a-i reuni pe toți din nou, un mediu pentru diferite generații și, mai presus de toate, să împărtășesc un timp bun. În sfârșit, putem să ne reunim din nou, să sărbătorim și să ne bucurăm de festivalul San Isidro”.

Carteles San Isidro 2022. Chulapa y Chulapo. Ilustración Elsa Suárez Girard
Mozaic cu Chulapa și afișe Chulapo din San Isidro 1057 . Ilustrație de Elsa Suárez

Dragoste pentru artă, cultură și frumusețe

Elsa Suárez nu are clar momentul exact în care a apărut viermele desenand si pictand. „Dar îmi amintesc că de la o vârstă foarte fragedă am desenat pentru a mă distra. Îmi imaginez că atmosfera din casa mea era foarte propice. Atât tatăl meu, cât și mama mea sunt desenatori foarte buni și au fost întotdeauna foarte susținători în a-mi încuraja creativitatea.

Mama mea întotdeauna El ne-a dus la muzee când călătorim și ne-a insuflat dragostea pentru artă, cultură și frumos încă de la o vârstă fragedă”. Ceva care a avut un efect real pentru că Suárez Girard este o familie debordantă de creativitate.

Madrid: familie, prieteni și profesie artistică

Tatăl său, scriitorul și regizorul asturian Gonzalo Suárez, și-a cunoscut mama, Hélène Girard, la Madrid, prin bunicul său, Gonzalo Suárez Gómez, care a fost profesor de franceză. În cele din urmă, s-au stabilit în Barcelona, ​​unde s-a născut Elsa, ca și cei trei frați ai ei mai mari. Avea un an când familia a ajuns la Madrid și, deși soarta a adus-o înapoi în orașul natal, se simte ca o madrilenă și este total conectată. „Madrid înseamnă toată copilăria și tinerețea mea. Familie, prieteni pe viață. Și tot de aici a apărut vocația și care este profesia lui.

„Știam că viitorul meu stă într-o profesie artistică, dar nu m-am putut hotărî. Am lucrat la câteva fotografii și am făcut și câteva expoziții de pictură, am comandat portrete în ulei…”. În cele din urmă, încurajată de mama ei, care „avea un ochi ager”, s-a înscris în design grafic la Institutul European de Design, IED Madrid, care în acei ani a luat amploare în palatul modernist din Larra

. , în zona Malasaña. „A fost un succes, deoarece a fost modalitatea de a-mi canaliza creativitatea și, în același timp, de a lucra pentru diverși clienți și de a face diverse locuri de muncă.”

Ilustrator și designer de coperți de cărți

Interesant, clădirea unde studiat a găzduit diferite inițiative jurnalistice și editoriale de-a lungul secolului al XX-lea. Un domeniu în care, de-a lungul timpului, s-a specializat această ilustratoare și designer de coperți de carte, care are la credit un număr imens de coperți pentru editurile din țară. — Am pierdut numărul, dar trebuie să fie în jur de o mie de coperți. Ca ilustrator, a colaborat și cu ziarul El País, în special pentru suplimentul cultural Babelia.

Pentru ea, cărțile sunt „o fereastră către o poveste” și „coperta unei cărți este foarte important”, deși nu știe dacă este foarte obiectiv. „De multe ori, o copertă bună m-a făcut să cumpăr o carte pentru care nu am referințe. Și, de cele mai multe ori, mi-a plăcut”.

   Târgul de carte din Madrid se apropie. Recomanda-ne o carte si daca ai proiectat coperta, chiar mai bine.

   Camera lui Jacob Ilustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul de Virginia Woolf sau Cimitirul Albastru Ilustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul de Gonzalo Suárez 😉

  Du-te într-o grădină

  Printre cele mai recente lucrări ale sale, preferatele sale sunt -l facem să aleagă- „afișul San Isidro 2022, desigur, și, de asemenea, afișul pentru The Barcelonian ” . Pentru acest proiect de ilustrare colectivă cu coperți ale unei reviste inexistente, a ilustrat Parcul Labirintului Horta, care are cea mai veche grădină din Barcelona.

  Din Madrid, locul pe care ai vrea să-l ilustrezi este Parque del Capricho. Da, de asemenea o grădină istorică și unul dintre cele mai frumoase colțuri din cartierul Alameda de Osuna, cartierul Barajas.

  Ilustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul Ilustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul

  Ilustrații de Elsa Suárez : The Barcelona Ilustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul și coperți de Camera lui JacobIlustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul și Cimitirul Albastru

  Madridul particular al Elsei Suárez Girard

  Locurile tale preferate sunt în inima Madridului. „Întotdeauna am locuit în centrul orașului. Pe Calle de la Encarnación, apoi pe Calle de Atocha și apoi Bailén”. Îi plac foarte mult Plaza de la Encarnación și Senatul, „când puteai să intri în piața mică.”

 • Pentru a opri sau a găsi inspirație: Câmpurile maure
 • Cu forfotă:

  Malasaña și La Latina

  • O librărie: Méndez
  • O bibliotecă: Acela la Reina Sofia
  • A restaurant: Sau Curruncho, între oftat și oftat…
  • Magazinul ăla irezistibil de unde cumpărai materiale: La Riva

  • Un spațiu cultural: Conde Duque
    Un loc unde să mergi cu copiii: El Retiro și Madrid Río

   Pentru a spune Și o notă tradițională la Madridul tău, dacă vorbim despre gogoși, ești mai deștept, prost, francez sau din Santa Clara?

   Eu, al proștilor.

   Procesul creativ

   Elsa Suárez spune că creația ei procesul înainte ca hârtia goală să fie puțin haotică. „Când vine vorba de ilustrarea unei coperti de carte, mă uit la ceea ce s-a făcut înainte. În primul rând, fac o muncă de compilare. Apoi, comand, Mă gândesc la o idee bună de capturat, în funcție de lucrare, și încep cu o schiță . Folosesc de toate, markere, creioane, acrilice… Mai devreme sau mai târziu, îl scanez și termin de pictat cu Photoshop sau Procreate.

   • Care sunt referințele tale când creați… Mult, acum David Îmi vin în minte Hockney, Pierre Bonnard, Francisco de Goya, Velázquez, Louisa Matthiasdottir, Andrew Wyeth…
   • Care ar fi ilustrația imposibilă, dacă există una pentru tine… Cineva care a necesitat multă răbdare și nu avea nicio afinitate pentru subiectul de discutat. Cum vedeți ilustrația în Madrid…

    Foarte puternic

   Ilustraciones de Elsa Suárez GirardCabecera del cartel de San Isidro 2022, versión Chulapa. Ilustración de Elsa Suárez GirardIlustrații de Elsa Suárez în Imaginile Arcangel

Despre elementele recurente din ilustrațiile tale…

  Culoare și lumină.

  Acord o mare importanță cerului, motiv pentru care am fost foarte încântat să surprind frumosul cer al Madridului.

 • Personaje cu spatele întors. Mi se pare sugestiv și misterios și, de asemenea, face mai ușor să te identifici cu personajul.
 • Personaje care aleargă sau merg… Îmi place asta, în o ilustrație care presupune un singur plan, există mișcare și că descoperi această mișcare când te uiți cu atenție.
 • Protagonismul femeilor.

  Poate pentru că sunt femeie, este un subiect mai apropiat de reprezentat.

 • Prezența câinelui și a animalelor.

  Dacă pot, îmi place să mă strec în desene un animal mic care mi se pare drăguț. De când eram copil am trăit cu animale și le iubesc.

 • Uși și labirinturi.

  Le găsesc misterioase și sugestive. Începutul unei povești…

 • Garoafe.

  O floare perfectă și fără pretenții.

Lunca San Isidro și cerul Madridului

Singura indicație pe care a primit-o pentru a realiza afișul pentru festivitățile patronale din Madrid a fost să se inspire din

Lunca San Isidro de Goya. „Ce poate fi mai inspirat decât asta!” Și așa a început un proces creativ care, spune el, a fost „foarte fluid și plăcut”, pentru că „era vorba despre a face ceva frumos, fericit, viu”. A ales un „stil mai mult sau mai puțin realist”, cu tehnică digitală și culori foarte vii.

„Am folosit ca bază orizontul picturii lui Goya”, la care a adăugat clădiri din

skylineIlustraciones de Elsa Suárez Girard para The Barcelonian y los libros El cuarto de Jacob y El cementerio azul în Madrid astăzi, sub un cer albastru. „Și personajele au fost, de asemenea, actualizate”. Oameni de diferite vârste, care dansează un chotis și își fac un selfie. Cât despre câini, care îi plac atât de mult, ei sunt încă un protagonist în lunca San Isidro. Una dintre ele este inspirată de cea din Las Meninas de Velázquez , puncte. „Și am inclus și o vrabie, care este pasărea de care îmi lipsește cel mai mult în ultimul timp în orașe.” Nu putea lipsi încuviințarea către San Isidro, pentru că în 525 se sărbătorește în Anul Sfânt în care se întâlnesc 05 ani de la canonizarea sa. „L-am pictat cu boii lui, în partea de jos a ilustrației, lângă Manzanares”.

Cabecera del cartel de San Isidro 2022, versión Chulapa. Ilustración de Elsa Suárez Girard
Cerul Madridului din lunca San Isidro. Ilustrație de Elsa Suárez

Carteles San Isidro 1731: Chulapa | Chulapo

Un viitor plin de posibilități

Elsa Suárez aparține acelei generații care a trăit ilustrația pe hârtie și evoluția către digital. „A fost o schimbare foarte pozitivă pentru mine. Sunt foarte fericit să vin din lumea pre-digitală și să știu cum să mă descurc cu un creion sau o pensulă, dar lumea digitală chiar face munca mult mai ușoară. Presupun că, într-un viitor nu prea îndepărtat, posibilitățile pe care le va oferi lumea digitală vor fi aproape infinite, dar sper ca în spatele lui să fie mereu nevoie de un cap gânditor”.

Sursa: Elsa Suárez, creierul din spatele posterului vesel de la San Isidro 1731