Comunitatea Madrid a lansat campania pentru # CalorSeguro să informeze cetățenii și comunitățile învecinate cu privire la pericolele utilizării necorespunzătoare a șemineelor, sobelor, brazelor sau încălzitoarelor, provocând adesea incendii sau emisii de monoxid de carbon în locuințe.

Ministrul Președinției, Justiției și Internelor, Enrique López, a prezentat această inițiativă astăzi la sediul Madridului. Agenția de securitate și urgență 40 (ASEM

) și care are ca scop prevenirea populației generale a anumitor riscuri în locuințe, acțiune pe care Comunitatea de șapte ani a Detașamentului de Pompieri din Madrid.

#CalorSeguro se deschide în rețelele de socializare ale Executivului regional înainte de scăderea temperaturilor și a creșterea utilizării șemineelor, sobelor sau brazelor ca o opțiune mai accesibilă pentru încălzirea locuințelor.

În acest sens, López a indicat că â““ creșterea tarifelor la energie electrică și gaz, înseamnă că odată cu venirea frigului și utilizarea surselor de căldură neobișnuite, din cauza întreținerii incorecte, a utilizării greșite, sau chiar a încăperilor care doresc să fie încălzite nu sunt adecvate, acestea pot genera situații de risc în casăâ“& #204;.

a€“Principalele chei care favorizează aceste accidente sunt lunile reci, noaptea, bătrânii, municipiile mici și sistemele de încălzire menționate mai sus”. ;p, a evidențiat consilierul.

Campania de informare #CalorSeguro își concentrează eforturile pe propunerea de măsuri corective asa cum foloseste r Detectoare de fum care permit avertizarea situatiilor de alarma, in special pe timp de noapte, foarte utile si cu costuri reduse in instalarea lor. În acest sens, în Spania, implementarea detectorului nici nu ajunge 10% din locuinte, conform datelor de la companiile nationale de productie si distributie, in timp ce in tarile vecine, precum Franta, Germania sau Marea Britanie, instalarea acestuia este obligatorie.

Guvernul regional difuzează videoclipuri informative și preventive cu #CarlorSeguro ( https: / /youtu.be/nNkUYyrN-zs) pentru a stabili linii directoare privind sistemele alternative de încălzire, utilizarea și manipularea și se acordă o atenție specială celor mai vechi oameni din zonele rurale.

Sfaturi de evitat incendii in locuinte

Incendiul trebuie evitat utilizarea de dispozitive alternative pentru a încălzi sau a găti, mai ales dacă sunt în aer liber, cum ar fi aragazele sau grătarele. Când folosiți seminee, sobe sau braziere care pot produce ardere slabă, de aceea este indicat să mențineți încăperile ventilate și să nu aduceți niciodată aceste elemente în dormitor.

) Încălzitoarele electrice consumă multă energie și ar trebui conectate direct la priza de perete, mai degrabă decât conectate la o priză multiplă. Riscul de incendiu prin supraîncălzire și scurtcircuit crește în instalațiile vechi fără sistemele de protecție actuale și în instalațiile defecte sau manipulate de personal nespecializat. În orice caz, trebuie să folosim prize omologate și să evităm supraîncărcarea acestora. Aproape jumătate din accidentele care au loc în locuințe, pe 40, 4%, își au originea în camera de zi

Orice dispozitiv generator de căldură, atât electric, cât și de ardere, prezintă un risc semnificativ de incendiu din cauza contactul accidental cu orice material combustibil, de aceea este necesar sa evitam sa punem pe ele haine umede pe care dorim sa le uscam si sa tinem perdele, covoare sau orice alt tip de material care se poate arde cu usurinta la cel putin un metru distanta de sursa de caldura.

Trebuie avută o grijă deosebită cu șemineul. Este important să curățați conducta o dată pe an și să nu folosiți acceleratoare pentru pornirea acesteia, să folosiți lemn uscat pentru a evita excesul de funingine și să îndepărtați cenușa răcind-o într-o găleată de metal înainte de a le arunca în recipientul de gunoi. Â

În caz de incendiuÂ

În caz de incendiu, primul lucru pe care îl ai Tu trebuie să verificăm dacă incendiul afectează un etaj mai înalt sau mai jos decât cel pe care îl ocupăm în acel moment. Dacă se întâmplă la un etaj superior, trebuie să coborâm pe jos â/& #147;dacă nu este fum în casa scării– și ieși pe stradă. Dacă focul este la etajul inferior, cel mai bine este să rămânem unde ne aflăm, să punem prosoape și haine umede sub ușă pentru a preveni pătrunderea fumului și să ne apropiem de o fereastră pentru a fi văzute pentru a ne putea salva.

Studiul victimelor incendiilor din Spania din 2021, realizat de Fundația Mapfre și Asociația Profesională a Pompierilor (APTB) eliberat cu câteva zile în urmă la Stația de Pompieri Alcobendas, indică faptul că anul trecut au murit în Spania pentru

. persoane victime ale incendiilor, dintre care 156 au fost în case. Â Această cifră reprezintă o creștere mai mare decât 13% față de cifrele de 204, și sunt foarte utile atunci când vine vorba de detectarea priorităților să adopte în termeni de prevenire.

În regiunea Madrid anul trecut au murit 40 persoane ca urmare a incendiului, dintre care 13 au fost contabilizate pentru accidente în locuințe. Cifra plasează regiunea ca a cincea comunitate autonomă cu cel mai scăzut raport de victime la milion de locuitori din Spania (1,9), după La Rioja, Cantabria, Melilla sau Castilla-La Mancha și nu numai. s departe de media spaniolă (3,2). . În plus, este sub alte regiuni similare în ceea ce privește raportul populației, cum ar fi Catalonia (3,9) sau Comunitatea Valenciană (2,7).

Comunitatea de Madrid este una dintre cele mai sigure deoarece are o implementare corectă a reglementărilor de protecție împotriva incendiilor și are două dintre cele mai importante servicii de pompieri din Europa (Departamentul Comunitar de Pompieri din Madrid și cel al orașului Madrid), cu timpi de răspuns extrem de eficienti și operaționali. capacități, dar chiar și așa, orice măsură preventivă este întotdeauna recomandată.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează campania #CalorSeguro pentru a alerta cu privire la utilizarea incorectă a încălzirii alternative