#Madrid –

Comunitatea Madrid îngrijește peste 12.000 de pacienți adulți și 500 de copii în fiecare an prin unitățile de îngrijire paliativă din diferitele sale centre spitalicești, Asistența Primară și Serviciul de Urgență Medicală în afara Spitalului SUMMA112.

Ministrul Sănătăţii, Fátima Matute, a anunţat astăzi aceste date, în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Spitalul Universitar Santa Cristina de pe strada O’Donnell din capitală, cu ocazia sărbătoririi, sâmbăta viitoare, 14 octombrie, de la World Palliative Care. Zi.

„Astăzi am fost martorii excelenței și umanității cu care această îngrijire este oferită nu numai persoanelor care suferă de boli cronice, avansate, sau celor aflate la sfârșitul vieții, ci și familiilor sau îngrijitorilor lor. Și toate acestea, datorită echipelor multidisciplinare, angajamentului față de inovarea în domeniul sănătății și pregătire specializată și, bineînțeles, din afecțiune, empatie și respect”, a subliniat Matute.

Acest beneficiu public are un personal format din 500 de experți de la Serviciul de Sănătate din Madrid (SERMAS), inclusiv medici, asistente, tehnicieni auxiliari de asistență medicală, psihologi, asistenți sociali, administratori, terapeuți și asistenți spirituali. Toți au pregătire specifică și oferă asistență cuprinzătoare și individualizată cu apropiere și concentrată pe demnitatea pacienților.

În ultimii cinci ani, Ministerul Sănătății a mărit numărul de profesioniști repartizați în această activitate cu 187, dintre care 90 aparțin unităților spitalicești, 75 echipelor de suport paliativ pentru îngrijirea la domiciliu și 22 pentru îngrijirea pediatrică.

În plus, unitatea de pediatrie a Spitalului Public de Copii al Universității Niño Jesús oferă asistență continuă utilizatorilor, 24 de ore și 365 de zile, în centrul propriu-zis și la domiciliu. De asemenea, rezolvă întrebările de la lucrătorii din domeniul sănătății, membrii familiei și pacienții prin telefon, cu o medie de peste 30.600 de apeluri anual.

Extinderea paturilor paliative în centrul Madridului

Unitatea de Îngrijiri Paliative a Spitalului Public Universitar Santa Cristina și-a dublat practic numărul de paturi în 2022 față de anul precedent. În prezent, dispune de 24 de camere individuale, toate spațioase și remodelate, și cu spațiu pentru însoțirea unui membru al familiei sau a îngrijitorului.

De la începutul activității sale în 2012, au fost asistați 3.168 de pacienți, dintre care 53% bărbați, cu vârsta medie de 76,6 ani. Cea mai răspândită patologie este oncologică (90%), deși există și cazuri de alte boli cronice în fază avansată precum BPOC, Alzheimer sau insuficiență cardiacă.

Această resursă de sănătate publică din Madrid are un serviciu de hotel și restaurant în cazul unor solicitări culinare specifice și cu Scoala de ingrijitorisă promoveze formarea acelor persoane care doresc să însoțească, să ajute și să îngrijească pacienții cu aceste nevoi.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid îngrijește peste 12.500 de pacienți în fiecare an în unități de îngrijiri paliative