#Madrid –

Comunitatea Madrid încorporează în portofoliul său de servicii Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin (cervix al uterului), CERVICAM, cu scopul de a preveni această boală. Un screening populațional care include toate femeile din Madrid cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani care au sau au avut relații sexuale. Prima fază de implementare va începe în luna aprilie și include cele 20 de centre de sănătate ale Direcției de Asistență Orientală de Asistență Primară, în zona de influență a Spitalului Public Universitar Ramón y Cajal.

Acest tip de cancer este al patrulea cel mai frecvent întâlnit la femei la nivel mondial, iar conform datelor din registrul regional al tumorilor (RTMAD) are o incidență de 7,84 cazuri la 100.000 de femei. Odată cu implementarea acestui program de depistare precoce a leziunilor premaligne, sau a cancerului în fazele sale inițiale, este posibil să se aplice tratamente mai puțin agresive și să maximizeze șansele de vindecare.

Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a prezentat astăzi, la spitalul public Santa Cristina din capitală, dezvoltarea și implementarea acestui Program, coordonat de Biroul Regional de Coordonare Oncologică și al cărui prim contact cu femeile se realizează printr-un comunicare pe care o vor primi pe dispozitivul mobil printr-un SMS. Odată primită invitația, își pot programa o programare cu moașa, la ora pe care pacientul o alege, prin canalele obișnuite: față în față, telefonic, pe web, sau prin Cardul Virtual de Sănătate. O pictogramă specifică pentru program a fost lansată și în aplicația de programare CERVICAM, elaborat de Direcția Generală Sisteme Informaționale și Sănătate Digitală. În plus, a fost dezvoltată o aplicație computerizată care include proiectul de invitație pentru cei peste 2 milioane eligibili pentru a participa la program, care include intervale de vârstă și criterii clinice stabilite.

La centrul de sănătate, moașa va preleva probe pentru test folosind citologie în mediu lichid, care oferă o precizie mai mare decât metoda tradițională. Acest test definește riscul de leziuni cervicale. Dacă testul este negativ, riscul este scăzut și se va efectua un nou screening cu periodicitatea descrisă în funcție de intervalul de vârstă: 3 ani pentru femeile între 25 și 34 de ani și 5 ani pentru cele între 35 și 65 de ani. vor primi din nou o invitație la program.

Dacă rezultatul citologiei este pozitiv, se stabilesc două intervale. Intermediar, cu urmărire de către moașa dumneavoastră, sau înalt, pentru care veți fi convocat la unitatea de colposcopie a spitalului dumneavoastră de referință.

CERVICAM Se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani și va începe cu pacienții de peste 35 de ani, acesta fiind grupa de vârstă cu cel mai mare risc de a suferi de boală, cu o încorporare progresivă a restului de vârste.

Această diferență în test se datorează faptului că infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este cea mai frecventă și mai răspândită boală cu transmitere sexuală la tineri. Peste 90% dintre femeile infectate o vor putea elimina spontan în timp. Dacă se menține mai mult de 10 ani, atunci pot apărea modificări ale celulelor colului uterin.

Reducere de 40% în cazuri noi

Această strategie globală își propune să reducă cu 40% diagnosticul de cazuri noi de boală. Toate acestea printr-o abordare globală bazată pe trei acțiuni cheie: 90% vaccinare împotriva HPV, depistarea precoce a 70% din cazuri și 90% tratament. Cu aceste măsuri, se estimează că reducerea cazurilor se va înjumătăți până în 2050.

În această primă fază care va începe în aprilie anul viitor, va fi frecventată o populație țintă de 184.240 de femei, cu o acțiune care permite accesul la întreaga populație indicată în acest program de screening, comparativ cu testele oportuniste (la momentul controalelor de rutină la solicitarea profesionistului) care au fost efectuate până în prezent.

88,8% dintre fete vaccinate împotriva HPV

În 2008, Comunitatea Madrid a început vaccinarea fetelor de 14 ani împotriva HPV, iar din 2016 vârsta a fost anticipată la 12 ani, ajungând la o acoperire de 88,8%. În plus, din această lună a lunii ianuarie vaccinul este inoculat și copiilor născuți în 2011.

CERVICAM Este al treilea program de screening și depistare precoce a cancerului lansat în sistemul public de sănătate din Madrid. Primul a fost DEPRECAM împotriva cancerului de sân în 1999, urmat de PREVECOLON în 2017, pentru cancerul de colon și rect.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid încorporează în sănătatea sa publică Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin