#Madrid –

Comunitatea Madrid deschide ușile a 23 de palate din regiune pentru încă un an, gratuit, pentru ca locuitorii și vizitatorii madridelilor să poată descoperi bogatul patrimoniu istoric și cultural al acestor enclave. Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a prezentat astăzi la Palatul Fernán Núñez, actualul sediu al Fundației Căilor Ferate Spaniole, cea de-a zecea ediție a revistei Bine ați venit la palat!, care va avea loc în perioada 14 septembrie – noiembrie. 30, 2023.

În cadrul discursului său, De Paco Serrano a subliniat că „la cele nouă ediții anterioare au participat peste 78.000 de persoane, încurajate de posibilitatea de a se bucura de aceste spații unice pe care le oferă, pe lângă tururi ghidate, seri muzicale și adunări politice și literare”.

„În acest apel pentru Bun venit la palat!urmeaza sa oferim peste 9.300 de locuri gratuite si, cu ajutorul specialistilor in patrimoniu, vom putea sa facem turul acestor locuri emblematice si sa aflam putin mai multe despre evolutia lor arhitecturala, patrimoniul mobil pe care il adapostesc si diferitele utilizari pe care le au. avut pentru istorie”, a adăugat consilierul.

Alături de exclusivitatea accesului la clădiri puțin cunoscute, a căror intrare este în mod normal restricționată, vizitatorul își va descoperi sălile de recepție, grădinile, colecțiile de artă, mobilierul, bibliotecile, sălile de dans și muzică, toate acestea, scene ale obiceiurilor sociale. înalta burghezie şi aristocraţie a vremii sale.

De la Palatul Godoy la Palatul Buenavista

Palatul Godoy, proiectat de Sabatini pentru marchizul de Grimaldi și ca casă pentru viitorii secretari de stat, participă la această a zecea ediție a proiectului; cea din La Chata, unde a trăit infanta Isabel de Borbón până la exilul familiei regale în 1931; sau Buenavista, care reunește o colecție remarcabilă de opere de artă ale lui Benlliure, Goya și Madrazo.

Sunt incluse și Palatul Contesei de Adanero (Arhiva Ministerului Politicii Teritoriale și Funcției Publice); cea a marchizului del Amboage (Ambasada Italiei); cea a marchizilor de Argüeso (Ambasada Republicii Argentina); Castelul-palat de la Aldovea; și Palatul Basilio Avial (sediul președinției ONCE).

De asemenea, Palatul Ducelui Fernán Núñez (Fundația Căilor Ferate Spaniole); cel al Parcului Florido (Muzeul Lázaro Galdiano); cel al Fontalba (Procuratura Generală a Statului); a Ducilor de Híjar (Ambasada Portugaliei); Palatul Infantei Isabel de Borbón (Comandamentul General al Forțelor Aeriene); și cea a lui Javier González-Longoria (Sediul Societății Generale a Autorilor și Editorilor). În plus, Conacul lui Joaquín Sorolla (actualul Muzeu Sorolla); cea a pruncului Luis de Borbón; cel al Liriei (Fundația Casa de Alba); Casa-Palatul lui Manuel González-Longoria (Ilustrul Colegiu Notarial din Madrid); și Palatul Ducesei de Parcent (Ministerul Justiției).

În cele din urmă, Palatul Marchizilor din Santa Cruz (Fundația Álvaro de Bazán); cea a marchizului de Villafranca (Academia Regală de Inginerie); cea a Zurbano (Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane); și Palatul Marchizului de Rafal (Reședința Ambasadorului Belgian).

Această inițiativă se înscrie în Planul Strategic pentru Patrimoniul Istoric ca unul dintre proiectele care compun Planul Educațional pentru Patrimoniu al guvernului regional, care urmărește punerea în valoare a bunurilor culturale de către cetățeni.

Toate informațiile despre program și diferitele locații vor fi disponibile pe site-ul Comunității Madrid, precum și accesul la centrul de rezervări unde trebuie să se facă înscrierea pentru diferitele activități, termenul limită pentru care se va deschide pe 8 decembrie. la ora 10:00 la: https://www.comunidad.madrid/cultura/patrimonio-historico/activityes.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid vă invită să aflați gratuit despre istoria și moștenirea culturală a 23 de palate din regiune.