#Madrid –

Comunitatea Madrid formează peste 1.000 de lucrători din domeniul sănătății în 174 de centre de sănătate cu scopul de a crește oferta profesională în domeniul sănătății publice din regiune. Aceștia sunt stagiari rezidenți specializați în Medicină de familie și comunitară (MIR) și Nursing (EIR) care își finalizează instruirea academică în Asistența Primară.

Acest lucru a detaliat astăzi ministrul Sănătății, Fátima Matute, în vizita pe care a făcut-o la Centrul de Sănătate Canillejas -Madrid-, unul dintre centrele cu cea mai mare activitate de formare de când în urmă cu 20 de ani și-a dobândit acreditarea ca profesor și a fost repartizată. la Universitatea din Alcalá.

Matute le-a mulțumit pentru munca pe care o fac pentru a pregăti acești viitori profesioniști, care implică între doi și patru ani de învățare practică. „Acesta este o dovadă în plus că din Comunitatea Madrid lucrăm pentru a ne consolida primul nivel de îngrijire și, pentru asta, este esențial să atragem și să reținem cei mai buni specialiști”, a menționat el.

Stagiarii rezidenți sunt instruiți în atenția asupra problemelor comune de sănătate, folosirea ultrasunetelor, infiltrații, controlul pacienților cronici, îngrijirea la domiciliu, prescrierea, activități promoționale sau preventive, cum ar fi vaccinarea, sau sfaturi privind obiceiurile sănătoase.

Prestigiul centrelor acreditate și atractivitatea itinerariilor de formare concepute de cele șapte unități didactice ale Managementului Asistenței Primare contribuie la ca Madrid să fie regiune lider în acest domeniu și locurile pentru familie sunt ocupate în fiecare an. Solicitanții săi provin din diferite comunități autonome și din alte țări. Astăzi, peste 700 de tutori principali sunt responsabili de această sarcină, garantând pregătirea a peste 893 MIR și 123 EIR.

Acest rol proeminent este confirmat cu următoarea convocare (2023/24) pentru Formarea Specializată în Sănătate a Comunităţii Madrid, care are cea mai mare ofertă de MIR în centrele publice de sănătate cu 244 de locuri, cu 12% mai mult faţă de ediţia de mai sus, şi aduce totalul la 62 la specialitatea Nursing de familie și comunitate.

Stimulente economice

Guvernul de la Madrid a implementat un stimulent financiar anual pentru principalii tutori de formare medicală specializată, atât în ​​asistența primară, cât și în cea spitalicească. Acesta variază, pentru Medicina de familie, între 1.500 și 1.700 de euro, în funcție de faptul că sunt responsabili pentru unul sau doi sau mai mulți rezidenți, și între 1.200 și 1.300 pentru Nursing. Pregătirea în propria practică are alte atracții, cum ar fi provocarea de a-ți menține cunoștințele la zi cu cerințe speciale pentru a rezolva toate îndoielile pe care le pot pune studenții tăi.

Ministerul Sănătății și-a propus ca obiectiv să aibă cel mai mare număr de centre de sănătate acreditate ca centre didactice și, de fapt, a solicitat Ministerului Sănătății să categorizeze încă 12 cu această capacitate. În plus, va mai solicita ca începând cu acest an toate cele noi construite să aibă această funcție suplimentară.

Odată cu creșterea unităților de învățare și a posturilor, Comunitatea Madrid speră să atragă cel mai mare număr de viitori specialiști încă de la începutul pregătirii lor specifice, cu scopul de a-i păstra după finalizarea rezidențiatului.

În cazul medicilor, și printre alte acțiuni, din iunie Comunitatea Madrid le oferă acestora un contract de trei ani în Serviciul de Sănătate din Madrid. Aceștia beneficiază și de măsurile de Resurse Umane aprobate de Consiliul Guvernului în luna mai anul trecut pentru stimularea și menținerea angajării specialiștilor la primul nivel de îngrijire, prin remunerare specifică. Dintre acestea, se remarcă stimulentul de 450 de euro pentru ocuparea unui post la o categorie deficitară, iar cei 500 suplimentari pentru munca în tura de după-amiază, care se ridică la 300 dacă optează pentru cea mixtă.

Premii Tutor în formarea de asistență medicală

Contactul profesioniștilor din domeniul sănătății cu Asistența Primară din Madrid precede chiar etapa universitară. În ultimul curs, peste 4.700 de studenți s-au rotit prin peste 300 de dispozitive de asistență.

Calitatea pregătirii comunității Madrid în domeniul sănătății a câștigat primul premiu Premii pentru tutori de la Universitatea Camilo José Cela la Direcția Tehnică de Predare și Cercetare a Managementului Asistenței Primare, la categoria de Sănătate, pentru palmaresul său în pregătirea practică a studenților la Nursing, cu participarea a 63 de profesioniști din 13 dispozitive medicale, cu peste 13.300 de ore de dedicare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid formează peste 1.000 de lucrători din domeniul sănătății în 174 de centre de sănătate pentru a-și crește oferta în regiune