#Spania – Concret, Ordinul publicat, care intră în vigoare mâine, abrogă, la rândul său, un Ordin al Ministerului Finanțelor din 5 iunie 2001, care prevedea includerea acestei taxe municipale în pachetul de taxe scutite pentru Biserică.

Decizia de abrogare a scutirii este motivată de acordul încheiat între Stat și Biserică la 29 martie, având ca scop echivalarea regimului acestui impozit al Bisericii Catolice cu cel al restului confesiunilor religioase și al entităților fără scop lucrativ. cu principiul non-privilegiului și nediscriminării.

Această scutire a fost aplicată în conformitate cu Acordul dintre Statul Spaniol și Sfântul Scaun privind Afaceri Economice, din 3 ianuarie 1979, prin care se recunoștea scutirea totală și permanentă de impozitele reale sau pe produse, pe venit și pe active.

La semnarea acestui acord cu Sfântul Scaun, nu exista Taxa pe Construcții, Instalații și Lucrări (ICIO), care a fost creată prin Legea 39/1988, din 28 decembrie, de reglementare a Trezoreriei Locale. Ulterior, prin Ordinul Ministerului Finanțelor din 5 iunie 2001 a fost stabilită includerea ICIO în Acordul dintre Stat și Sfântul Scaun.

La 29 martie, ca acord adițional la acordul dintre Stat și Sfântul Scaun din 1979, Guvernul Spaniol și Conferința Episcopală Spaniolă, cu scopul de a armoniza regimul fiscal al Bisericii Catolice cu regimul fiscal prevăzut pentru entități. non-profit, au ajuns la un acord pentru a renunța la scutiri din ICIO. Iar pentru a face efectivă de către Biserică renunțarea la această scutire, este necesară abrogarea Ordinului Ministerial din 2001, abrogare care se concretizează prin Ordinul publicat vineri.

Fațada Ministerului Finanțelor și Funcției Publice.

Mai multe informatii BOE: Ordinul HFP/1193/2023, din 31 octombrie, prin care se abrogă Ordinul din 5 iunie 2001 Sursa: Guvernul Spaniei – A fost publicat Ordinul care abrogă scutirea pentru Biserica Catolică de la Taxa pe Construcții, Instalații și Lucrări (ICIO)