#Madrid –

Comunitatea Madrid a decorat stația de metrou Tribunal (liniile 1 și 10) în omagiu la aniversarea a 40 de ani de la înființarea Curții de Conturi, organul suprem de supraveghere a gestiunii economice a statului și a sectorului public. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, David Pérez, împreună cu președintele Curții de Conturi, Enriqueta Chicano, au văzut astăzi ilustrațiile care recreează o călătorie în interiorul acestei organizații, în care diferite personaje explică ce este și ce face.

În acest fel, peste 61.000 de călători care călătoresc zilnic prin el vor putea afla mai multe despre obiectivele și funcționarea acestuia. Stația este una dintre primele opt inaugurate în 1919 și primește acest nume datorită proximității față de instituție, întrucât sediul principal este situat la Fuencarral 81, lângă una dintre intrările de metrou.

Compania publică de căi ferate a decorat cu vinil de format mare bolta și pereții laterali ai scării rulante principale. Utilizatorul va putea vizualiza niște uși și ferestre deschise care reprezintă sediul. Pe un fundal uniform în tonuri deschise, călătorul va fi înconjurat de simboluri numerice și desene legate de calcul și va găsi caractere cu mesaje precum ne pasă de publicControlăm cheltuielile publice, banii tăi, lucrăm pentru tine fie toate democrațiile din lume au o Curte de Conturi.

Sintagma cea mai prezentă în tematizare este Noi contăm pentru tine, cu dubla semnificație a cifrelor în raport cu auditul și relevanța de a fi cel mai responsabil pentru examinarea externă a cheltuielilor publice. Utilizatorii vor avea la dispoziție și un cod QR în care pot descărca un videoclip informativ de 90 de secunde în care se explică ce este Curtea de Conturi și care sunt funcțiile acesteia.

Stația, care în 2022 a înregistrat peste 4.450.000 de intrări, este complet accesibilă din martie 2021, când au fost instalate șapte lifturi noi. În timpul lucrărilor, Metro a profitat de ocazie pentru a plasa și o reproducere a Alegoriei Vilei din Madrid, una dintre picturile pictate de Goya care este expusă în Muzeul de Istorie din Madrid, aflat tot lângă stație.

Un metrou cu multă cultură

Tematica diferitelor stații de metrou a devenit o modalitate de a consolida simbioza dintre Madrid și metrou. Un exemplu în acest sens este stația Canal, care, din noiembrie 2022, a adus un omagiu artelor spectacolului ca preludiu la Teatros del Canal, sau stația Cuatro Vientos (L10), care în octombrie a fost decorată cu o murală mare care comemora aeroportul Madrid-Cuatro Vientos, în colaborare cu Forțele Aeriene. Tot anul trecut, același lucru s-a făcut și în Insulele Filipine (L7) pentru a sărbători cel de-al V-lea Centenar al primei circumnavigări a lumii de către Magallanes și Elcano și cel de la Casa de Campo, care coincide cu aniversarea a 50 de ani a Acvariului Zoo din Madrid.

Metroul ascunde numeroase elemente de interes cultural, de la muzee la picturi murale, fotografii, sculpturi și chiar trenuri vechi. În plus, unele stații reproduc mari lucrări spaniole, precum Plaza de España (L2, L3 și L1), pe ai cărei pereți este reprodusă în întregime cartea Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes; în Ríos Rosas (L1), care transcrie lucrarea Fortunata y Jacinta, de Benito Pérez Galdós; sau Rubén Darío (L5), decorat cu desene animate pe care ilustrul caricaturist le-a dedicat underground-ului madrilen de-a lungul carierei sale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid decorează stația de metrou Tribunal pentru a onora cea de-a 40-a aniversare a Curții de Conturi