#Catalunia – Guvernul extinde acțiunea „Regula mea, regulile mele” la toate institutele publice și autorizate din Catalonia, ajungând la 1.120 de centre. Proiectul își propune să instruiască fetele din anul 3 ESO în educația menstruală și să le ofere produse menstruale reutilizabile. Acțiunea se înscrie în Planul de Echitate Menstruală promovat de departamentul Egalitate și Feminism, și are implicarea altor 3 departamente: Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Educație și Sănătate, având ca scop garantarea dreptului la echitatea menstruală în toată țara. , promovează educația menstruală și facilitează accesul la produse menstruale reutilizabile.

Proiectul ajunge acum la un total de 85.500 de elevi în sesiuni de instruire privind educația menstruală desfășurate de moașe din unitățile de Sănătate Sexuală și Reproductivă (ASSIR) și asistente din Programul Sănătate și Școală (PSiE). În plus, în al treilea trimestru al anului școlar, va fi distribuită o cutie cu produse menstruale reutilizabile (o cupă menstruală, chiloți menstruali și un tampon de pânză) către 41.738 de fete și persoane aflate la menstruație între 14 și 15 ani. Într-o primă fază a proiectului „Regula mea, regulile mele” – care a fost derulat în trimestrul III al anului școlar 2021-2022 – s-a ajuns la 24 de centre educaționale.

Trainingul pentru tineri explică cum funcționează produsele, explică ce este menstruația și miturile și tabuurile care o înconjoară, pentru a o destigmatiza. De asemenea, servește la rezolvarea îndoielilor ridicate de elevi cu privire la utilizarea produselor menstruale. Scopul este ca tinerele să aleagă produsul cu care se simt cel mai confortabil sau cel care se potrivește cel mai bine în fiecare zi a ciclului menstrual, fiind în același timp conștiente de impactul ecologic al utilizării unice a produselor și este însoțit de cunoștințele despre propriul corp și ciclul menstrual.

Rupând tabuuri în toată țara

Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a vizitat astăzi la Cambrils (Baix Camp) unul dintre institutele participante la proiect, Institutul – Escola Joan Ardèvol, împreună cu directorul general al Departamentului de Afaceri Studențești „Educație, Anna Chillida”. Fibla și directorul general adjunct pentru promovarea sănătății, Ana Bocio Sanz.

Consilierul a subliniat că „este 2023 și menstruația este încă un subiect tabu înconjurat de mituri. Continuăm să credem că este normal să doară când nu trebuie, nu suntem conștienți de impactul ecologic al produselor de unică folosință sau de riscurile pentru sănătate ale unora dintre aceste produse, în special a celor non-ecologice.”.

Directorul general Alumnat, la rândul ei, a ținut să sublinieze puterea de transformare a centrelor: „dacă împuterniciți elevii în acest tip de atitudini și cunoștințe, școlile și institutele pot fi un adevărat motor al schimbării în întreaga societate dacă îi facem pe elevi să o transfere în familiile lor și în spațiile de agrement.”.

Corectitudine menstruală

Consilierul a mai subliniat că proiectul „Regula mea, regulile mele” „face parte din Planul de Echitate Menstruală, pe care îl vom prezenta în curând, și care cuprinde aproximativ 60 de acțiuni pentru ca atât accesul la informații, cât și la produse menstruația să fie un drept pentru toate femeile. și oamenii care au menstruație la țară”. Verge a reamintit că angajamentul Guvernului față de transformarea feministă ”a avut ca rezultat, de asemenea, un angajament clar în aceste bugete față de Egalitate și Feminism, care a cunoscut o creștere de 153% a resurselor de la crearea sa și care ar trebui să ne permită să continuăm să avansăm în normalitatea feministă, combaterea inegalităților existente și introducerea de noi drepturi, cum ar fi ca echitate menstruală”.

Se estimează că 22% dintre femei au avut dificultăți financiare în achiziționarea de produse menstruale la un moment dat în viața lor, conform un studiu al Institutului Universitar de Cercetare în Asistența Primară Jordi Gol i Gurina (2022). Cheltuielile cu tampoane și tampoane de unică folosință de-a lungul anilor de viață fertilă sunt, în medie, de aproximativ 2.500 de euro. Pe de altă parte, cu utilizarea cupei menstruale, cheltuielile ar fi de doar 144 de euro, de 17 ori mai puțin, conform datelor de la Rezervă (2021).

Planul de Echitate Menstruală – care va fi prezentat în curând – include aproximativ şaizeci de acţiuni care vizează alte grupuri şi zone, pentru a se asigura că femeile pot avea grijă de sănătatea menstruală. În acest sens, în luna iunie a anului trecut distribuirea de produse menstruale reutilizabile femeilor deservite de rețeaua de îngrijire a violenței bazate pe gen.

Produse reutilizabile: echitate, sănătate și durabilitate

Produsele menstruale care sunt distribuite sunt reutilizabile și sustenabile din punct de vedere al mediului și, de asemenea, mai sănătoase. Accesul la produse reutilizabile nu numai că are un impact pozitiv asupra sănătății și economiilor financiare, dar utilizarea lor creează și conștientizarea impactului asupra mediului. În Catalonia, în fiecare an sunt produse aproximativ 9.000 de tone de produse menstruale nereutilizabile, ceea ce reprezintă aproximativ 750 de milioane de produse menstruale de unică folosință, potrivit datelor de la REZERVĂ (2021).

Pe parcursul unei vieți fertile (aproximativ 40 de ani) putem genera aproximativ 180 kg de deșeuri, ceea ce ar fi 4,5 kg pe an. Cu scutecele de pânză reutilizabile am genera doar 2,4 kg de deșeuri de-a lungul vieții noastre fertile. Cupa menstruală cântărește doar 4,8 grame și poate rezista până la zece ani, așa că nu am ajunge la 50 de grame în total.

sursă: Guvernul extinde acțiunea „Regula mea, regulile mele” la toate liceele din Catalonia și va pregăti 85.000 de elevi din anul III ESO în educația menstruală