#Madrid –

Consiliul de Guvern al Comunității Madrid a aprobat miercuri declarația ca Bun de Interes Cultural (BIC), la categoria peisaj cultural, a complexului Dehesa de Sotomayor și Casa de la Monta, din Aranjuez, pentru valoarea sa istorică. , de mediu și arhitectural.

La Dehesa de Sotomayor este un spațiu natural cu mare interes ecologic și botanic. De asemenea, are o importanță notabilă datorită evoluției sale istorice, care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea. De atunci, și-a menținut valori remarcabile ca loc de exploatare agricolă și de vânătoare, pe lângă păstrarea elementelor arhitecturale interesante, ceea ce face ca situl să fie un exemplu interesant de Peisaj Cultural.

În timpul domniei lui Carlos I, Dehesa de Sotomayor a devenit parte a Coroanei, făcând parte mai întâi din Heredamiento de Aranjuez, apoi din Situl Regal Aranjuez. Deja atunci aceste terenuri erau considerate bogate în pășuni și adecvate pentru creșterea bovinelor de cai și catâr, care au căpătat un rol deosebit în zonă.

Felipe al II-lea a dat forma definitivă teritoriului Aranjuez printr-o nouă amenajare a peisajului care a presupus construirea unui nou palat și plimbări mărginite de copaci, dar și livezi și grădini și o importantă rețea de canale pentru irigarea acestor terenuri; Creșterea cailor a fost promovată, când aici s-a înființat herghelia regală, sub autoritatea șefului grajdului.

În 1746 Fernando al VI-lea a ordonat să acorde prioritate pășunilor și pajiștilor din Aranjuez pentru creșterea cailor, ajungând la herghelia regală la 600 de exemplare. În timpul domniei lui Carlos al III-lea, Aranjuez s-a configurat ca o exploatare agricolă ideală după criterii luminate, incluzând, printre alte scopuri, terenul dedicat creșterii cailor care se afla în Dehesa de Sotomayor. Creșterea numărului de exemplare a făcut necesară extinderea dotărilor pentru îngrijirea acestora, iar apoi a fost construită Casa de la Monta.

Proiectul și construcția Casei de la Monta a fost aprobat în 1761 și este atribuit lui Jaime Marquet (Paris 1710-Madrid 1782), arhitect francez autor, printre alte clădiri, al Poștei Regale, sediu al Președinției Comunității din Madrid.

Casa de la Monta are un plan cuadrangular mare și este alcătuită din patru golfuri cu un etaj, care alcătuiesc un spațiu mare împărțit în două terase. Complexul găzduia grajduri cu diferitele lor dependențe, dar și casele yegüerosului și chiar pavilioane pentru monarhi.

Dehesa de Sotomayor a rămas în mâinile Coroanei, dar pe vremea lui Alfonso al XII-lea folosința sa principală a devenit agricolă și terenurile au fost arendate, până când statul și-a asumat exploatarea în 1943. În 1993, ferma a fost cedată de Patrimoniul Național către Patrimoniul Național. Comunitatea Madrid.

Pe lângă Casa de la Monta, de Dehesa de Sotomayor sunt legate și alte clădiri, precum Barajul Embocador, Canalul Sotomayor sau Aves, strada Aves sau Casele Sotomayor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid declară Dehesa de Sotomayor și Casa de la Monta un bun de interes cultural