#Madrid –

Comunitatea Madrid a dublat de patru ori populația de vulturi imperiali iberici din regiune, trecând de la 21 de perechi reproducătoare în 1986 la 90 cu cuiburi situate astăzi, care constituie 15% din totalul mondial.

Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a eliberat astăzi la Galapagar un exemplar care fusese salvat în iulie anul trecut, după un posibil insolat. El a fost internat la Centrul de Recuperare a Animalelor Sălbatice din Tres Cantos, care are un spital și medici veterinari de referință în acest domeniu, care au putut să trateze puiul în vârstă de simptome de deshidratare.

Grație planului de redresare a acestei specii pe care Executivul regional l-a lansat în urmă cu 18 ani, Madridul este unul dintre cele mai importante teritorii din punct de vedere al concentrației, după declinul survenit la sfârșitul secolului trecut al acestei păsări emblematice a ecosistemului mediteranean. și endemic în Peninsula Iberică.

Novillo a subliniat că „platformele pe care le folosesc pentru a construi cuiburile au fost reconstruite, liniile fixate pentru a evita electrocutarea sau hrănirea suplimentară cu iepurii, care sunt de obicei prada lor, întărite”. El s-a referit și la sarcinile de localizare, supraveghere și monitorizare sau importanța sarcinilor de informare și conștientizare pentru proprietarii locurilor în care se stabilesc.

Această muncă a permis populației să se dubleze între 2005 și 2015, de la 25 la 50 de perechi. Tendința continuă să crească, ajutată de habitate de bună calitate. Astfel, din 2021 s-a triplat, ajungând la 80, până la actualul 90. Medicii veterinari, inginerii silvici, agenții silvici și tehnicienii Centrului de Recuperare au colaborat pentru ca vulturii să facă din spațiile naturale habitatele lor de reproducere.

În prezent, zona cu cea mai mare subpopulație este Monte de El Pardo, cu 15 teritorii locuite și cea mai mare concentrație din regiune. Se remarcă întoarcerea animalelor pereche și reproducerea, pe lângă faptul că 120 de pui s-au născut și au reușit să zboare anul acesta.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid de patru ori populația de vulturi imperiali iberici cu 90 de perechi reproducătoare