#Madrid –

Comunitatea Madrid va crește cu 140% numărul de spitale publice care vor avea tehnologie robotică înaltă pentru intervenții chirurgicale. În acest scop, guvernul regional a investit peste 12 milioane de euro în achiziția a șapte echipamente de ultimă generație, așa cum a anunțat astăzi ministrul Sănătății în timpul vizitei sale la Clinica San Carlos din capitală.

Cinci dintre aceste dispozitive sunt deja instalate și operaționale în sălile de operație din Getafe, Puerta de Hierro Majadahonda și La Paz, Ramon y Cajal și 12 de Octubre din capitală. Al șaselea va fi implementat în curând în La Princesa, iar Executivul regional a scos la licitație încă unul care va fi încorporat în cel de la Fuenlabrada.

Toate se vor alătura centrelor publice care au avut deja aceste progrese de ultimă oră: Rey Juan Carlos de Móstoles, Villalba și Gregorio Marañón, Fundación Jiménez Díaz, Clínico San Carlos de Madrid.

În aceasta din urmă, Matute a aflat despre cele peste 3.000 de operațiuni efectuate cu robotul Da Vinci, care l-au consolidat ca referință națională și internațională. A început să fie utilizat în 2006, făcând din Madrid sistemul de sănătate publică primul din Spania care folosește acest instrument de ultimă oră.

„Astăzi sărbătorim acele 3.000 de intervenții, dar, mai presus de toate, viitorul strălucit al acestei tehnologii în Serviciul de Sănătate din Madrid. Ne dorim ca mai mulți locuitori din Madrid să poată beneficia de el”, a subliniat Matute, care a subliniat „saltul enorm în calitatea îngrijirii și siguranța pe care acest tip de echipament îl oferă”.

Programul de chirurgie robotică de la Spitalul Public Clinic San Carlos este aplicat în șase specialități. Până la 30 septembrie 2023, 56,24% dintre operațiile efectuate au fost urologice, cea mai frecventă (aproape 9 din 10) fiind extirparea completă a prostatei la bolnavii de cancer. Urmează, cu 21,42%, tratamentele ginecologice, în principal tratamentul tumorilor maligne și endometriozei. 20,63% din activitatea chirurgicală a fost în chirurgia generală și a sistemului digestiv, în special în cazul obezității colonului.

Pionierii în chirurgia pediatrică

Robotul Da Vinci este prezent și în activitatea chirurgicală a chirurgilor toracici, otorinolaringologi și pediatri de la Spitalul Clinic Public San Carlos, care au fost primii care l-au folosit pentru a opera copiii din Comunitatea Madrid. Primul minor care a fost supus unei intervenții chirurgicale a fost un băiețel de 9 ani, căruia i-a fost extirpat rinichiul din cauza defecțiunii acestuia.

O altă etapă ulterioară a acestui centru a fost prima mărire completă a vezicii urinare pediatrică cu acest tip de tehnologie din Spania, de la început până la sfârșit, pentru un băiat de 12 ani care a suferit scurgeri de urină, care și-a dublat capacitatea vezicii până a ajuns la un dimensiune normală cu incizii mai mici de un centimetru, într-o procedură care până atunci se făcea cu operație deschisă.

Avantajele chirurgiei robotizate

Avantajele acestei tehnici față de altele mai convenționale sunt că abordarea se realizează cu incizii minime și presupune spitalizare mai scurtă, sângerare mai mică datorită aderențelor dintre țesuturi și dureri postoperatorii, pe lângă reducerea riscului de infecții, siguranță mai mare pentru pacienți. pacienți și o recuperare mai rapidă.

Pentru profesioniști, oferă o vedere tridimensională a câmpului chirurgical prin optică de înaltă definiție, mărind câmpul vizual față de chirurgia laparoscopică, care oferă doar vedere bidimensională. Chirurgul operează brațele și clemele articulate ale aparatului, transmițând mișcările mâinilor și degetelor sale instrumentelor, permițând un grad larg de libertate de acțiune și o mai mare precizie prin eliminarea oricărui tip de tremor, mai ales în intervențiile care necesită disecție detaliată sau în locuri greu accesibile.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid crește spitalele publice cu 140% cu tehnologie robotică înaltă pentru intervenții chirurgicale