#Madrid –

Comunitatea Madrid a lansat Hacemos Hogar, proiectul pilot pentru un nou model de îngrijire rezidențială „al cărui obiectiv principal este combaterea singurătății nedorite și prevenirea situațiilor de dependență în rândul vârstnicilor care locuiesc în zonele rurale ale regiunii”, a subliniat el. Ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa.

Această inițiativă a început în municipalitatea Gargantilla del Lozoya, aparținând Mancomunidad Sierra Norte. Se adresează persoanelor în vârstă de peste 60 de ani înregistrate în oricare dintre localitățile acestei entități, care pot dezvolta o viață autonomă sau necesită supraveghere limitată și prezintă o situație de singurătate, lipsă de sprijin familial sau sentimente de dezrădăcinare care reprezintă o gravă vulnerabilitate. .

Căminele comunitare, situate în complexul Gargantilla Senior Center, au o capacitate de 12 utilizatori și au un serviciu de prevenire a dependenței și promovarea autonomiei personale, responsabil cu promovarea obiceiurilor de viață sănătoase și a activităților care vizează îmbătrânirea activă. Rezidenții beneficiază și de teleasistență oferită de Comunitatea Madrid și vor primi îngrijire specializată dacă devin dependenți și necesită sprijin complementar.

Această primă experiență a devenit realitate datorită unui acord de colaborare între guvernul regional și Mancomunidad Sierra Norte. În virtutea acestui acord, este entitatea locală care selectează utilizatorii, care trebuie să respecte regulile de conviețuire și să se angajeze să colaboreze, atunci când este necesar, la acordarea de sprijin și ajutor reciproc.

Cu facem acasă, Comunitatea Madrid continuă să exploreze formule pentru ca persoanele în vârstă să rămână cât mai mult timp în mediul lor și, ulterior, să poată opta pentru modele alternative la reședințe. În funcție de rezultate, această inițiativă ar putea fi extinsă și în alte locații.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează un nou model rezidențial pentru combaterea singurătății nedorite în rândul persoanelor în vârstă care locuiesc în zonele rurale