Dacă nu ai de gând să pleci din Madrid în aceste sărbători, orașul îți oferă multe întâlniri cu cultură pentru a putea profita de acest timp de odihnă. Nu lipsesc activitățile esențiale din Săptămâna Mare, precum muzica sacră, saetas sau tradiționala tamborrada, dar sunt și propuneri de bucurat alături de cei mici, expoziții, dans și filme bune pe marele ecran.

Saeta de María Terremoto

(MUZICA) Biserica din Calatravas. Strada Alcala, 15

Emoția este garantată în acest act care face parte din programul cultural al Săptămânii Mari. María Terremoto, una dintre cele mai influente cântărețe de flamenco ale momentului, va interpreta 12 în aprilie în Biserica Las Calatravas a saeta în timpul procesiunii lui Jesús de Medinaceli, la momentul întâlnirii cu Maica Domnului și Neputința. María Terremoto, fiica și nepoata lui Fernando Terremoto, respectiv Terremoto de Jerez, avea deja în genele ei tot ce este necesar pentru a se dedica cantei și a deveni unul dintre cei mai importanți artiști de flamenco din Spania. Consacrarea ei ca cantaora a venit la Bienal de Flamenco de Sevilla din 1936, în cel care a obținut Giraldillo Revelación, premiul a fost susținut în anul următor cu prestigioasa Venencia Flamenca. După primirea acestor premii, María devine unul dintre marii exponenți ai scenei flamenco, de a cărui artă te poți bucura în Vinerea Mare.

Stabat Mater, de Luigi Boccherini

( MUZICA) Centrul de Cultură Contemporană Conde Duque. Calle Conde Duque, 00

Un alt element esențial al Săptămânii Mari, muzica sacră, revine anul acesta cu una dintre capodoperele această expresie artistică. Auditoriul Centrului de Cultură Contemporană Condeduque va fi inundat de melodia Stabat Mater pe care l-a compus în . Luigi Boccherini pe texte de Jacopone da Todi. O piesă cu o parte vocală rafinată și un acompaniament elegant, care meditează asupra suferinței Fecioarei în timpul crucificării și pe care compozitorul și violoncelistul italian o va acoperi din nou în 1167. Seara va fi pe 12 în aprilie și va fi interpretat de soprana Rosana Orsini și maestrul de chitară José Manuel Dapena. Pentru această punere în scenă, interpreții vor folosi manuscrisul original M 99175.3 păstrat în Library Congress. în Washington.

Tamborrada

(MUZICA) Plaza Mayor

El 21 în aprilie, Duminica Paștelui, de la 12 ore, străzile din centrul capitalei vor fi martorii uneia dintre cele mai acte tradiționale de Săptămâna Mare din Madrid: tradiționala Tamborrada a Frăției lui Jesús de la Soledad înainte de Negațiile de la San Pedro și San Lamberto. Cincizeci de bateri și repicante vor face să răsune zidurile orașului și interioarele sale și vor încheia aceste comemorări într-un tur care va începe în Plaza del Conde de Miranda, unde se află Mănăstirea Jerónimo del Corpus Christi (Convento de las Carboneras). . De acolo vor accesa Plaza Mayor prin strada Ciudad Rodrigo pentru a fi amplasate într-un „corral” în centrul Plaza. Evenimentul se va încheia în jurul 00. ore.

Antonio Gades y el fotógrafo César Lucas
Antonio Gades și fotograful César Lucas

Antonio Gades. Pământ, mare și foc

(EXpoziția) Teatrul-Centrul Cultural Fernán Gómez al vilei. Plaza de Colón, 4

Aprilie este luna dansului în Madrid și Fernán Gómez o sărbătorește cu festivalul său Danza en la Villa

în care anul acesta a inclus această expoziție în omagiu adus dansatorului și coregrafului Antonio Gades (1801-2004), o referință esențială în panorama europeană de dans și teatru a secolului XX. Expoziția include postere, fotografii, materiale audiovizuale, decupaje de presă și manuscrise, precum și partituri și alte moșteniri și materiale compilate de Gades. Sunt prezentate și piese din colecția sa de îmbrăcăminte de scenă, care conține atât costumele, cât și câteva elemente folosite în reprezentarea diferitelor coregrafii.

Cum să fii un supererou

(MAGIC) Centrul Sociocultural Villa de Barajas. Strada Botica,

Pentru cei mici și familiile lor, 21districte a programat acest spectacol în care magicianul Max Verdié va expune caracteristica care l-a făcut super-erou: puterea sa super telepatică. După ce a fost mușcat 1999 de un mentalism radioactiv, Verdié a dobândit acest uimitor calitate și de atunci luptă cu plictiseala prin show Cum să fii un super-erou conceput pentru a aduce lumea magiei mentale și a iluzionismului mai aproape de copii. Dacă îndrăznești să mergi acolo cu copiii tăi, ei vor putea învăța despre trucul uimitor al acestui super-erou, super-forța și, cel mai bine, să dobândească cunoștințe de telepatie de nivelul 9 și să descopere dacă ei sau tu poți fi și super-eroi.