Parcul Natural Cadí-Moixeró a realizat un studiu privind situația Thalictrum foetidum, o uzină aflată într-o situație periculoasă și care deocamdată a fost amplasată doar în locurile din apropierea Parcului. Planta, care este planificată să fie inclusă în Catalogul Florei Amenințate din Catalonia pentru a-și spori protecția, trăiește în pajiști foarte stâncoase, fisuri de stâncă și printre desișurile de ienupăr. În prezent, acest sit este singurul loc mai la vest de Alpi unde a fost găsită această plantă rară.

Studiul efectuat de Parc a localizat, într-o singură zonă, în jur de 2.000 de indivizi răspândiți pe o suprafață de 4,5 hectare, deși peste 90% sunt concentrați în mai puțin de jumătate de hectar. Locul nu se află în limitele stricte ale Parcului, ci într-o zonă învecinată. Din acest motiv, este important să avansăm în protecția acestuia și să garantam conservarea acestuia.

The Thalictrum foetidum este o plantă de răspândire care ar putea fi descrisă ca „stepă” și care se găsește mai ales în zonele cu climă continentală din Asia și Europa de Est; în vestul continentului apare doar în unele zone montane cu climă asemănătoare. Această distribuție generală este destul de asemănătoare cu cea a uneia dintre cele mai emblematice specii ale Parcului Natural, Dracocephalum austriacumo plantă care în Pirinei se găsește doar în două-trei puncte ale acestui spațiu natural și care este una dintre puținele specii de floră din Catalonia care are protecție legală de anvergură europeană.

O descoperire curioasă

The Thalictrum foetidum a fost descoperit in Pirinei in 1993, cand un grup de botanisti a colectat planta in timpul unei expeditii obisnuite in masivul Tosa d’Alp pentru a colecta plante tipice din aceasta zona pentru a le conserva in mai multe erbari. Planta nu a fost identificată și a fost păstrată în herbarul Grădinii Botanice Regale din Madrid până când în anul 2000 un botanist german care a realizat o teză de doctorat a identificat-o.

Odată cu această descoperire, s-a putut confirma că planta a existat și în Pirinei, dar din moment ce locul exact unde fusese colectată nu fusese notat cu exactitate la momentul respectiv, planta nu a mai fost găsită până în 2017. A fost făcută tocmai de unul dintre botaniștii care participaseră la expediția din 1993, care a refăcut traseul care fusese făcut atunci și s-a ghidat după puținele indicații de altitudine și zonă disponibile.

Într-o primă ipoteză, s-a estimat că existau câteva zeci de indivizi, dar suma reală era necunoscută. Din acest motiv, a fost lansat în această vară un studiu pentru a afla cu exactitate situația acestei plante rare, din care au fost găsite în jur de 2.000 de exemplare, dintre care majoritatea au înflorit anul trecut.

sursă: Parcul Natural Cadí-Moixeró este confirmat ca fiind singurul loc din Pirinei unde crește o plantă rară care până acum a fost văzută doar în Europa de Est.