#Madrid –

Astăzi, Comunitatea Madrid a prezentat expoziția Barrios în sala Cristóbal Portillo a centrului cultural El Águila din capitală. Madrid 1976-1980, un omagiu adus moștenirii fotografului Javier Campano. Prin 90 de imagini inedite pe care artistul le-a realizat în colaborare cu PHotoESPAÑA, transformarea orașului de la sfârșitul anilor 70 este arătată cu privirea apropiată și răzbunătoare a acestui mare autor.

În cadrul inaugurării sale, ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a evidențiat că, cu această expoziție, Executivul regional mizează din nou „pe importanța conservării și diseminării patrimoniului madrilen prin instantanee iconice care fac deja parte din memorie vizuală și sunt mărturia unei întregi generații.”

Această expoziție, curatoriată de Ana Berruguete și care poate fi delectată gratuit până pe 8 septembrie, „face din El Águila, din nou, sediul Secțiunii Oficiale a Festivalului Internațional PHotoESPAÑA, considerat unul dintre evenimentele de referință ale artelor vizuale”. îşi aminti consilierul.

Javier Campano, Premiul Cultură 2013 la categoria Fotografie, acordat de Guvernul regional, a știut să documenteze colțurile unui Madrid în plină schimbare, cu contraste mari și probleme urbane derivate din exodul rural, boom-ul demografic al deceniului precedent și constructiv dezvoltare fără precedent.

Fotograf autodidact, a început să se dedice acestui domeniu în 1975, legat de școala din Madrid Photocentro și de revista Lentila noua. Prima sa comisie fotografică despre oraș a fost expoziția Raționalismul madrilen (COAM, 1976), pe care l-a realizat împreună cu frații Daniel și Rafael Zarza, în care documentează arhitectura raționalistă.

Împreună cu acesta din urmă, a creat echipa audiovizuală Ojo Móvil și a început să portretizeze situația pe care o trăiesc cartierele periferice cu ideea de a-și face vizibile problemele și condițiile de viață. Camera lui a dezvăluit astfel iconografia rurală înconjurată de blocuri înalte de cărămidă roșie.

Pe lângă decorurile urbane din Madrid, Lisabona, Paris, New York, Tanger, Sevilla și Buenos Aires au fost și protagoniști ai imaginilor sale. A participat la numeroase expoziții, atât individuale, cât și de grup, printre care se remarcă retrospectiva Javier Campano. Hotel Mediodía, pe care în 2004 i-a dedicat Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia sau Clopot în culoare în sala Canal de Isabel ll, în 2017.

Mai multe informații în cele ce urmează Pagină web.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea îi aduce un omagiu fotografului Javier Campano cu expoziția Barrios. Madrid 1976-1980