#Madrid –

Comunitatea Madrid a distribuit aproape 100.000 de kilograme de produse proaspete și de sezon din grădina sa, în primele șase luni de funcționare a Madrid Rural, prima piață mare de proximitate din Spania pentru vânzarea alimentelor locale fără intermediari. Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a vizitat astăzi acest centru logistic de pionierat din Fuenlabrada.

Novillo a subliniat importanța acestei inițiative care „apropie cetățenii de produsele cultivate în regiune, reducând costurile de transport și ambalare, protejând totodată mediul”. De asemenea, el a lăudat efortul fermierilor și comercianților de a ajunge la o înțelegere și de a facilita procesele de achiziție. „Este esențial pentru un acces mai mare la piața majoritară și o creștere a profitabilității acesteia”, a subliniat el.

Pe parcursul acestor șase luni de la pornire, Madrid rural a împărțit legume cultivate în domeniul regional precum măglă, varză, sparanghel, conopidă, cartofi sau dovlecei, printre altele, evidențiind mai ales cele 50.000 de kilograme de roșii, jumătate din total, care a corespuns sezonului grădinii de vară.

Până acum, peste 50 de fermieri participă la acest proiect, din Aranjuez, Fuenlabrada, Griñón, Chinchón, Ciempozuelos, Colmenar de Oreja, Getafe, Quijorna, Rivas Vaciamadrid, San Martín de la Vega și Villa del Prado.

Guvernul regional alocă 200.000 de euro pe an acestei resurse logistice, care este gestionată de Uniunea Cooperativelor Agricole de la Madrid (UCAM), sub supravegherea Institutului Madrid pentru Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară (IMIDRA), responsabil de inspectarea funcționării acestuia, precum și a administrării economico-financiare a centrului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea distribuie în zona rurală Madrid aproape 100.000 de kilograme de produse proaspete și de sezon din grădina sa