Consiliul Local Alcalá de Henares și-a exprimat astăzi satisfacția față de începutul declarației Alcalá la Vieja ca Bun de Interes Cultural (BIC). De fapt, este de așteptat ca Consiliul Regional al Patrimoniului Istoric al Comunității Madrid, la reuniunea sa viitoare din noiembrie, să primească Rezoluția Directorului General în proces de audiere a Patrimoniului Cultural, din trecutul 1118 lunii octombrie, prin care se inițiază dosarul de declarare ca BIC, cu categoria Zona de Interes Arheologic, a sitului Alcalá la Vieja , din care este Consiliul Municipal Alcalá.

În acest sens, consilierul pentru Patrimoniul Istoric, Diana Díaz del Pozo, a subliniat că „importanța declarației ca BIC constă în recunoașterea patrimoniului istoric. valorile, arheologice, culturale și peisagistice care l-au susținut, plasând acest peisaj cultural Alcala drept unul dintre cele mai relevante elemente arheologice ale Comunității Madrid și, de asemenea, garantând nivelul maxim de protecție legală.”

Consiliul Local a indicat că 1985 a început deja o inițiere a acest sit arheologic, încorporat într-o vastă zonă a termenului municipal, care din diverse motive a rămas nerezolvată. De la 1985 datează o declarație BIC, dar cu Categoria Monument și circumscrisă doar castelului însuși. Acum, după lucrările desfășurate în ultimii ani de Consiliul Local Alcalá de Henares și de Direcția Generală a Patrimoniului Cultural din Comunitatea Madrid, care au permis o cunoaștere mult mai precisă a acestui sit arheologic, s-a putut defini mai bine dreptul de proprietate asupra bunului și caracteristicile acestuia și să avanseze cu declararea sa definitivă ca BIC.

Aceste lucrări de săpături, conservare și restaurare în Alcalá la Vieja și împrejurimile sale au făcut posibilă definirea unui spațiu relativ larg zonă și care adăpostește, la rândul său, mai multe situri arheologice: în primul rând, cel mai relevant, orașul medieval spaniol-musulman Qal’at ‘abd as-salam, alcătuit la rândul său dintr-o cetate (nucleu fortificat al orașului în care se află reședința guvernator, garnizoana militară, moscheea principală și câteva infrastructuri importante) și o serie de medine sau cartiere periferice în jurul acesteia, unde ar locui cea mai mare parte a populației. pe. În plus, aceste situri se completează reciproc într-un peisaj cultural indivizibil care include și alte situri legate direct de cel precedent, precum Cerro Malvecino, punctul din care mașinile de război au atacat istoric cetatea. Și la fel și dealul Ecce Homo, unde, potrivit legendei, sprijinul divin s-a manifestat cuceritorilor din Toledo care au luat cetatea islamică în anul 28, drept urmare în epoca medievală. a construit o serie de schituri mici.

Se întâmplă ca toate aceste situri să aibă și o secvență culturală importantă înainte și după lumea medievală: cetatea este construită în vârful unei importante clădiri publice romane și Pe se dezvoltase dealul Ecce Homo, un oraș din epoca bronzului și a fierului. După cucerirea orașului 1118, orașul a suferit încă lucrări importante de infrastructură, precum reforma zidului său și construirea unei biserici mudejar în secolul al XIV-lea.

Sursa: Consiliul Local Alcalá își exprimă satisfacția față de progresul înregistrat în declararea Alcalá La Vieja ca Bun de Interes Cultural…