#Spania – Aplicarea strictă a măsurilor de combatere a variolei ovine și caprine adoptate de serviciile de sănătate animală ale Junta de Castilla-La Mancha, cu colaborarea esențială a fermierilor și a medicilor veterinari, a făcut posibilă realizarea unui control eficient al bolii, Astfel, nu au fost detectate cazuri noi de când ultimul focar a fost raportat la o fermă de oi din municipiul Casas de Fernando Alonso (Cuenca), pe 17 mai.

În plus, la solicitarea Spaniei, Comisia Europeană a modificat Decizia (UE) 2022/2333, privind anumite măsuri de urgență în legătură cu variola ovină și caprine în Spania, pentru a permite circulația animalelor din zona de restricție suplimentară, care acoperă provinciile Albacete, Ciudad Real, Cuenca și Toledo, spre o zonă liberă nu numai pentru sacrificarea imediată a acesteia într-un abator, ci și cu destinație de viață către ferme de producție și hrănitori. Pentru aceasta va fi necesară o inspecție clinică cu rezultate favorabile și o ședere minimă a animalelor de 30 de zile la origine și destinație.

În acest fel, limitarea circulației animalelor din cauza bolii se va menține până pe 25 septembrie exclusiv în zona de restricție suplimentară. În cazul în care nu apar noi focare, la acea dată întregul teritoriu național își va recupera statutul de indemn de variola ovine și caprine.

Creșterea de oi și capre.

Mai multe informatii Variola de oaie și capră Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Comisia Europeană atenuează restricțiile privind circulația bovinelor din cauza variolei ovine și caprine în Castilla-La Mancha