În fața aprobării legii organice privind eficiența organizatorică a Serviciului Public de Justiție, care urmărește suprimarea figurii judecătorilor de pace, ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a declarat în această dimineață că „ de la Justiție o vom face față ”și a justificat angajamentul ferm al Departamentului de a apăra această cifră. Așa a răspuns el la o întrebare orală adresată Parlamentului Cataloniei despre judecătorii de pace.

Șeful Justiției a subliniat, pe de o parte, că prin înlăturarea figurii judecătorilor de pace „ vom pierde foarte mult” , întrucât „ vom îndepărta justiția de cetățeni, vom scumpi justiția, vom face un serviciu trist percepției justiției locale în folosul vecinilor și vom spori conflictul în instanțe. „. Pe de altă parte, a mai afirmat că, în plus, ceea ce face această lege „ este golirea unor competențe pe care ni le-am recunoscut. în articolul 108 din Statutul de autonomie ”și, prin urmare, a avansat că Departamentul a comandat deja un raport Comisiei juridice consultative a Guvernului. Cu această nouă lege, Ciuró a insistat, „ am putea deschide ușa care, prin golirea puterilor, ar ajunge să lamineze autoguvernarea ”.

Ciuró a reamintit, de asemenea, că această măsură „ în plus, și ca întotdeauna, nu va fi însoțită de resursele necesare pentru a o implementa. Prin urmare, s-ar putea să constatăm că trebuie să ștergem o cifră și nu avem resursele pentru a implementa alta ”

Cu toate acestea, Ciuró a apărat necesitatea păstrării acestei cifre. figură atât de adânc înrădăcinată pe teritoriul nostru, o figură care formează „ un model foarte tipic Cataloniei ” și pe care a descris-o drept „ esențială pentru apropierea justiției la nivelul serviciul poporului ”. Aceștia sunt, în cuvintele lui Ciuró, oameni de proximitate „ care cunosc viața de zi cu zi a municipiului, cunosc obiceiurile, cunosc modul de a face lucrurile și care este temperamentul respectivului municipiu, mai ales în municipii

Judecătorii de pace, justiția cea mai apropiată de cetățean

Judecătorii de pacea sunt organe uninominale cu competență asupra municipiului și sunt situate în toate acele municipii în care nu există instanță de fond și instrucție; astfel aduc dreptatea mai aproape de cetateni cu actiuni bazate in principal pe mediere.

In Catalonia, judecatorii de pace sunt prezenti in 2015. municipiilor 947 ale țării. Figura judecătorului de pace este aleasă de Plenul Municipal. Este o persoană apropiată, care cunoaște viața de zi cu zi a municipiului său și a vecinilor săi și care are o acțiune bazată în principal pe mediere.

În prezent, judecătorii de pace sunt cei mai mari structură judiciară din Catalonia și sunt competente în domeniul civil, penal și al stării civile. În materie civilă, se ocupă de chestiuni mai mici de 90 euro. În domeniul penal, din iulie 2015, ei gestionează practic proceduri de asistență judiciară (îndemnuri), întrucât infracțiunile care au fost tratate până la acea dată sunt

Sursa: Ciuró avertizează că „de la Justiție ne vom confrunta cu desființarea judecătorilor de pace