Doar chinezii depășesc numărul de români care gestionează acum, o afacere în Spania, dar comunitatea românească prezintă cea mai mare creștere.

Aproape 1500 de persoane s-au înregistrat în luna februarie în Spania ca persoană fizică autorizată – „autonomos”, iar cele mai multe sunt de naționalitate română.

Spania are acum 261.518 de „autonomos” străini, iar românii întreprinzători ajung la 29.025, fiind pe locul doi, după chinezi (47.783), dar înaintea italienilor (18.708) și marocanilor (17.683).

“Aceste date demonstrează cât de importantă este această categorie de întreprinzători pentru regenerarea și recuperarea pieței muncii. Sunt persoane active și care au găsit în această formulă de auto-angajare, soluția de a se integra pe piața muncii”, remarcă Guillermo Guerrero, din cadrul federației întreprinzătorilor din Spania ATA.

În luna februarie numărul întreprinzătorilor români a crescut cu 379 de înscrieri, în timp ce 178 de italieni au deschis o nouă afacere, iar comunitatea chineză a crescut cu doar 76 de noi înscrieri.

„Și în această lună este contrazisă falsa concepție că piața întreprinzătorilor străini este dominată de chinezi. Din doi autonomos, înregistrați în februarie, unul este român, italian sau marocan”, a mai precizat responsabilul ATA, Guillermo Guerrero.

Datele publicate de ministerul spaniol al Muncii arată evoluția cifrelor de angajare și pe regiuni. Doar Aragon și Castilla y Leon prezintă scăderi la numărul de „autonomos”, în timp ce Catalonia se află pe primul loc la încrieri cu 422 de noi întreprinzători, fiind urmată de Comunitatea Valenciana (240) și Andaluzia (220).