Ducele de Palma, Inaki Urdangarin a precizat in cadrul declaratiei sale in fata judecatorului ca el si sotia sa, Infanta Cristina, au angajat o pereche de cetateni romani ca sa lucreze in casa lor din Barcelona. Inaki Urdangarin este cercetat de justitia spaniola pentru ca ar fi participat in calitate de presedinte al Institutului Noos la deturnarea unor fonduri publice de 5,8 milioane de euro. Banii fusesera acordati Institutului Noos, organizatie non-profit, de guvernele regiunilor Baleare si Comunitatea Valenciana in schimbul organizarii unor conferinte legate de lumea sportului.

Anchetatorii considera ca banii primiti de Institutul Noos au fost deturnati prin intermediul unor facturi false si cu ajutorul unei retele de firme, iar fondurile ar fi ajuns in paradisuri fiscale.

In acest context, ginerele Regelui Spaniei, Inaki Urdangarin a fost audiat de judecator timp de 21 de ore. Este pentru prima data cand un membru al familiei regale spaniole este audiat in calitate de acuzat in fata instantei.
in cursul acestui interogatoriu, ginerele Regelui a raspuns la multe intrebari despre activitatea sa din cadrul Institutului Noos. Inaki

Urdangarin i-a spus judecatorului ca la Institutul Noos nu avea nici o responsabilitate in privinta banilor si a declinat orice responsabilitate pentru acuzatiile formulate in cazul Noos.

Despre cei doi soti romani, Inaki Urdangarin a spus, potrivit Servimedia, ca barbatul realiza activitati in casa si in gradina, dar era si soferul sau in cadrul firmei Aizoon, pe care o detine impreuna cu sotia sa. Femeia se ocupa de ingrijirea copiiilor si de alte treburi casnice.

Judecatorul a dorit sa stie cum erau platiti cei doi romani, iar raspunsul ducelui de Palma a fost ca o parte din salariu era platit de firma Aizoon, iar pentru muncile casnice, primeau o locuinta gratuita in cadrul vilei de la Pedralbes (Barcelona).

Urdangarin a spus ca i-a contractat pe cei doi romani dupa ce a solicitat serviciile unei firme de recrutare. Judecatorul l-a intrebat cum de a reusit sa gaseasca o „pereche atat de polivalenta”, iar Urdangarin a spus ca destul de repede si ca interviul de angajare a fost facut impreuna cu Infanta Cristina.

Judecatorul Jose Castro l-a supus pe ginerele Regelui Juan Carlos la un adevarat maraton de intrebari, la care ducele de Palma de Mallorca a dat de multe ori raspunsuri evazive sau a spus ca nu-si aminteste.
Inaki Urdangarin a recunoscut ca are un cont in Elvetia si ca nu a luat in seama avertizarea transmisa de Casa Regala in 2006, cand i se spunea sa renunte la afacerile din Spania.

In procesul privind Institutul Noos sunt cercetate peste 20 de persoane si este posibil ca ginerele regelui sa fie chemat din nou in fata judecatorului.