Preşedintele Traian Băsescu a promulgat două dintre legile pentru care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în parlament şi pe care Curtea Constituţională le-a declarat constituţionale. Curtea a respins sesizările prin care PNL a contestat legea salarizării unice a bugetarilor şi legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice. Cele două decizii sunt definitive şi general obligatorii şi au fost comunicate Preşedintelui României în vederea promulgării legilor respective.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că promulgarea este importantă din perspectiva acordurilor cu FMI. „Important este ca angajamentele cu FMI să fie respectate, urmând ca eventualele observaţii să le negociez cu partidele politicie spre a fi îndreptate, dacă va fi cazul”, a declarat şeful statului.

Curtea Constituţională, sesizată în cadrul controlului anterior promulgării legii, a analizat, obiecţiile de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea educaţiei naţionale. Curtea amânase iniţial (în 28 octombrie) pentru 9 decembrie discuţiile pe sesizările liberalilor privind cele trei legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie, dar pe 4 noiembrie a declarat constituţionale două dintre ele. Legea educaţiei va fi discutată la Curtea Constituţională pe 18 noiembrie.

Premierul interimar Emil Boc salută decizia Curţii, care reprezintă un pas important în relaţia cu FMI, dar atrage atenţia asupra faptului că mai trebuie îndeplinite şi alte condiţii pentru a primi finanţare externă, precum adoptarea proiectului de buget pentru 2010, a legii pensiilor şi a legii responsabilităţii fiscale, pentru care este nevoie şi de sprijinul Parlamentului.

În replică la decizia preşedintelui de a promulga legile, prim-vicepreşdintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că Traian Băsescu îşi asumă răspunderea individuală pentru Legea salarizării, care este împotriva angajaţilor din sectorul bugetar, menţionând că liberalii vor încerca să o modifice. „PNL a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru această Legea a salarizării. Practic, Băsescu îşi asumă răspunderea individuală pentru această lege, care este împotriva profesorilor, medicilor şi cadrelor medicale, împotriva cercetătorilor, funcţionarilor publici. Este o lege în care toate aceste activităţi fundamentale pentru societate sunt tratate ca nişte cenuşărese ale societăţii româneşti, lucru pe care nu-l putem accepta. Şi din acest motiv vom încerca să modificăm această lege când vom avea ocazia”, susţine Ludovic Orban.