În urma consultărilor de la Cotroceni cu partidele politice din ultimele două zile, Traian Băsescu a desemnat astăzi un nou premier: Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3 al Capitalei şi vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional al Partidului Democrat – Liberal.

Motivându-şi decizia drept un posibil răspuns la exigenţele majorităţii nou create în parlament, Băsescu l-a prezentat pe premierul desemnat un la fel de bun gospodar, care a obţinut la alegerile de anul trecut 82,60% din voturile alegătorilor, câştigând al doilea mandat de primar, comparabil cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, pe care majoritatea reprezentată de PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale l-au declarat şi îl susţin în continuare drept singura variantă de premier. Şeful statului a adăugat că sectorul pe care acesta îl conduce are 400.000 de oameni, de trei ori mai mult decât Sibiul, şi arată cel puţin la fel de bine ca Sibiul, deşi a făcut confuzia gravă de a-l asocia cu sectorul 4 al Capitalei.

Negoiţă a anunţat imediat după desemnare că va depune luni la Parlament lista Cabinetului pe care-l propune, adăugând îşi doreşte un guvern de uniune naţională. În următoarele trei zile îşi propune să se consulte cu forţele politice pentru formarea unei majorităţi care să-i susţină echipa cu care va veni.

”Eu cred că oamenii politici trebuie să îşi asume responsabilitatea şi în perioada de criză. Misiunea mea este clară. Îmi propun un Guvern de coaliţie naţională. Consultările vor începe de astăzi (…) şi se vor prelungi sâmbătă şi duminică. Luni voi prezenta Parlamentului lista noului Cabinet. Nu mai avem timp de pierdut. Suntem într-un tempo allegro. Avem nevoie de un Guvern legitim. Avem ocazia ca noi, oamenii politici, să demonstrăm că suntem responsabili şi să aprobăm un Guvern cu puteri depline care să poată discuta atât cu organismele internaţionale, cât şi să răspundă nevoilor românilor”, a declarat Liviu Negoiţă.

Originar din Brăila, noul premier desemnat are 47 de ani şi este avocat în cadrul Baroului Bucureşti. Este membru al Partidului Democrat din anul 1997 şi a coordonat campania electorală a lui Traian Băsescu pentru câştigarea funcţiei de Primar General al Municipiului Bucureşti.
A fost ales deputat în Circumscripţia Electorală nr 42 din Bucureşti pentru legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004. Din iunie 2004 este primarul sectorului 3 din Bucureşti, pentru care are, de anul trecut, un nou mandat de conducere.