Ministrul Finanțelor, dl Adrian CÂCIU, și Președintele Mișcării Companiilor din Franța (MEDEF), cea mai mare federație antreprenorială, dl Geoffroy ROUX DE BEZIEUX, au discutat miercuri, 2 februarie a.c., despre măsurile pentru sprijinirea mediului de afaceri și încurajarea investițiilor, în contextul dialogului constructiv referitor la strategii și parteneriate comune în cele mai importante domenii economice.

”România este o țară sigură pentru investitori, iar Franța este un partener strategic, ocupând un loc fruntaș în topul investițiilor străine directe, cu 5,64 miliarde de euro. Companiile franceze sunt prezente în toate sectoarele economice importante, cu precădere în domeniile auto, bancar și asigurări, distribuție, industrie farmaceutică și energie. Această prezență consistentă a unora dintre cei mai importanți investitori francezi reprezintă o dovadă a încrederii în potențialul economiei românești” , a declarat dl Adrian CÂCIU.

Discuțiile s-au axat pe măsurile care vor contribui la sustenabilitatea finanțelor publice ale României și respectarea angajamentelor care derivă din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, precum și reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de digitalizare a administrației fiscale și de revizuire a legislației fiscale. În ceea ce privește acest ultim punct, oficialul român a precizat că Ministerul Finanțelor va beneficia de asistență tehnică pentru realizarea unei analize a modului în care poate fi îmbunătățită structura legislației fiscale din România, pentru îmbunătățirea structurii veniturilor fiscale și creșterea raportului veniturilor fiscale în PIB cu 3pp până la finalul anului 2025, comparativ cu 2019. Reforma legislației fiscale va avea la bază principii precum simplificarea, transparența, stabilitatea și predictibilitatea.

Ministrul Finanțelor a prezentat și principalele măsuri care vor contribui la consolidarea creșterii economice potențiale, la crearea de locuri de muncă și la reziliența economică, socială și instituțională.

Citește mai multe
Ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu reprezentanții celei mai mari organizații patronale din Franța