Preşedintele de onoare al Comitetului Olimpic Internaţional, Juan Antonio Samaranch, a murit astăzi, la ora 13, 25, la o clinică din Barcelona. Samaranch nu părea să se simtă aşa de rău duminică când a urmărit meciul de tenis al lui Rafael Nadal, după care s-a dus pe propriile picioare la spital. A fost internat şi a murit după mai multe complicaţii, finalizate cu un stop cardiac. Juan Antonio Samaranch avea 89 de ani şi şi-a dedicat toată viaţa sportului şi Jocurilor Olimpice. Datorită contribuţiei sale ca preşedinte al COI, între 1980 şi 2001, Jocurile Olimpice din 1992 s-au putut organiza la Barcelona, fapt care a transformat la propriu oraşul.

 

A vrut să aducă Jocurile din 2016 la Madrid, dar aşa cum s-a văzut la ultima reuniune a COI, sugestia preşedintelui de onoare nu a fost destul de puternică ca să anuleze regula nescrisă a rotaţiei continentelor.

Atunci, un Juan Antonio Samaranch care se ţinea bine pentru anii săi le-a spus membrilor Comitetului: „Ştiu că sunt aproape de finalul vieţii mele, ştiţi că am 89 de ani, aşa că daţi-mi voie să vă cer să oferiţi ţării mele onoarea şi datoria de a organiza Jocurile Olimpice din 2016”.

Juan Antonio Samaranch a fost un simbol internaţional al spiritului olimpic spaniol şi a fost o personalitate prezentă mereu în societatea sportivă, în ciuda vârstei înaintate.