Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel a condus ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei catedrale episcopale de la Madrid, în prezenţa a 2000 de români din Spania. Patriarhul Daniel a săvârşit în cea de-a treia zi a vizitei sale canonice în Spania punerea pietrei de temelie a viitoarei Catedrale Ortodoxe care se va afla în Madrid, în cartierul Carabanchel împreună cu un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei şi Portugaliei, din partea Patriarhiei Ecumenice, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

 

Actul a avut loc în prezenţa oficialilor spanioli şi români. Patriarhul a condus ceremonia şi i-a felicitat pe români pentru evlavia lor şi pentru dorinţa lor de a avea o catedrală. „Slujba de punere a pietrei de temelie pentru noua catedrală din Madrid este un eveniment mare şi sfânt, în care cerem binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu pentru edificarea unui locaş sfânt. Ea este mărturia credinţei vii şi jertfelnice a comunităţilor de români ortodocşi ce trăiesc şi muncesc în această ţară. Este dovada dorinţei românilor de aici de a avea propriul lăcaş de cult în care să se roage, să mulţumească lui Dumnezeu şi să primească harul lui Dumnezeu, care vine din întâlnirea cu el. Iar biserica nouă, pe care dorim să o oferim Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca ofrandă a credinţei, a hărniciei, a înţelepciunii, a priceperii şi dărniciei noastre va fi semn de binecuvântare asupra comunităţii respective, asupra oraşului Madrid„, a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la finalul ceremoniei religioase de la Madrid.

La eveniment s-au adunat aproximativ 2000 de români, iar printre invitaţi s-au aflat şi reprezentanţi ai administraţiei spaniole precum Esperanza Aguirre, preşedintele Comunităţii Madrid, Paloma Adrados – ministru regional pentru Femeie, Muncă şi Imigraţie, Ana Botella – viceprimar şi consilier pentru Mediul Ambient în cadrul Primăriei Madrid, Pilar Martinez – consilier de Urbanism şi Concepción Dancausa -consilier pentru Familie la primăria Madrid.

Cuvintele preşedintelui CAM, Esperanza Aguirre, au fost rostite în numele ei de ministrul regional Paloma Adrados. „Românii sunt un exemplu de efort şi succes pentru toţi madrilenii, iar noi le admirăm capacitatea de a munci şi dorinţa de a se integra. De asemenea, recunoaştem bogăţia lor culturală, tradiţiile lor şi credinţele lor, care reprezintă un plus extrem de valoros pentru acest Madrid deschis şi cosmopolit„, a precizat Paloma Adrados, în numele preşedintelui CAM, Esperanza Aguirre.

Din partea Guvernului Spaniei a fost prezent, secretarul de stat pentru Culte Religioase din Ministerul Justiţiei, Jose Maria Contreras, care a lăudat tenacitatea comunităţii ortodoxe din Spania şi contribuţia adusă de preotul paroh Teofil Moldovan. „Această piatră de temelie se află deja pe lungul drum parcurs de biserica ortodoxă în Spania, iar părintele Moldovan ştie foarte bine asta. Acum 30 de ani, parohia Sfintei Fecioare Maria se înscria în 27 octombrie 1980 în registrul instituţiilor religioase din Spania de la Ministerul Justiţiei. Atunci a început un drum lung de normalizare religioasă în Spania, care, trebuie spus, a fost dificil. De aceea, cred că astăzi este un moment de bucurie pentru toată lumea, pentru spanioli şi pentru toţi ortodocşii. Acum avem peste 800 de mii de ortodocşi în Spania şi cred că acest lucru este un element important în ceea ce priveşte convieţuirea din societatea spaniolă. Acum nu mai suntem ei şi noi, ci toţi suntem la un loc, muncind nu pentru integrare ci poentru normalizarea vieţii religioase în Spania. Bisericile ortodoxe au mult de spus în acest sens şi au multe de făcut şi în acest drum şi Guvernul Spaniei va contribui ca acea libertate religioasă care a fost obţinută în 1978 să fie o realitate. Astăzi trebuie să fie o zi de bucurie pentru dumneavoastră, dar şi pentru toţi. Este o zi în care toţi spaniolii ne simţim recompensaţi prin acest act de justiţie, de recunoaştere şi să sperăm că este prima piatră de temelie a multor biserici ortodoxe din Spania„, a spus secretarul de stat pentru Culte Religioase din Ministerul Justiţiei, Jose Maria Contreras.

 

Din partea Statului Român, Eugen Tomac – reprezentantul Românilor de Pretutindeni în cadrul Guvernului a dat citire mesajului Preşedintelui României, Traian Băsescu, iar secretarul de Stat din Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Adrian Leni, a citit cuvântul premierului Emil Boc cu ocazia punerii pietrei de temelie a catedralei.

Viitoarea catedrala a Epicopiei Spaniei şi Portugaliei se va afla pe o parcelă din cartierul madrilen Carabanchel-La Latina, unde trăiesc peste 4000 de români, în capitală locuind peste 63 de mii de compatrioţi.

Terenul a fost acordat de Primăria Madridului pe o perioadă de 75 de ani după ce Parohia „Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu” a câştigat un concurs public pentru construirea Catedralei Ortodoxe Sfânta Fecioară Maria.

Pe lângă catedrală va fi construit un complex care va cuprinde: sediul administrativ al Episcopiei, Reşedinţa episcopală, un centru social şi o şcoală unde vor putea învăţa copiii din comunitatea ortodoxă română. În luna iunie vom depune la Primărie proiectul pentru obţinerea licenţei de construire. După aceasta, vom avea la dispoziţie două luni pentru a ne organiza, urmând ca în decursul a 24 de luni să finalizăm lucrarea. Lucrarea se ridică la 5 milioane de euro. Catedrala va ocupa 450 m din totalul de 1500 m, pe care se va dezvolta întreg complexul. Noua Catedrală va fi construită după modelul Bisericii domneşti din Curtea de Argeş, cu excepţia faptului că trei dintre turle, cea principală şi altele două din faţă, vor fi asemănătoare turlelor Catedralei patriarhale din Bucureşti„, a declarat Preasfinţitul Episcop Timotei al Spaniei şi Portugaliei, preluat de Ziarul Lumina şi situl Patriarhiei.

Viitoarea catedrală trebuie finalizată în 2 ani, iar costurile se ridică la 5 milioane de euro şi aşa cum a spus şi la Slujba de Înviere, PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, pentru acoperirea costului se aşteaptă sprijinul românilor ortodocşi din Spania.

 

Vizita istorică a unui Patriarh ortodox român în Spania

Vizita canonică a Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost un motiv de mare bucurie pentru toţi credincioşii din Spania, care au putut asista la un moment istoric reprezentat de prima vizită a Patriarhului într-o ţară tradiţional catolică aşa cum este Spania.

Patriarhul Daniel a fost întâmpinat încă de la sosire, de sute de credincioşi la parohia „Sfânta Fecioară Madria Născătoare de Dumnezeu” din Madrid, unde Părintele Bisericii Ortodoxe a avut o supriză deosebită pentru toată parohia. Pentru cei 30 de ani de activitate neîntreruptă, părintele Teofil Moldovan a fost răsplătit cu „Crucea patriarhală” pentru activitatea misionară şi rodnică, desfăşurată în parohia „Preasfânta Fecioara Maria” din Madrid şi au mai fost acordate, de asemenea, şi diplome de vrednicie pentru cei care contribuie la buna desfăşurare a misiunii Bisericii Ortodoxe Române în parohia din Madrid, precum este doamna preoteasă Lucreţia Moldovan şi membrii Consiliului Parohial şi ai Corului bisericii care au primit diploma „Sfântul Apostol Andrei„.

 

Întâlnire cu ortodocşii greci din Spania

Cea de-a doua zi a vizitei canonice în Spania a început cu o vizită la Catedrala ortodoxă greacă din Madrid. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de Înaltpreasfinţitul Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei şi Portugaliei.

Patriarhul României a mulţumit acestuia pentru primirea frăţească din Catedrala ortodoxă greacă din Madrid şi a transmis Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I al Constantinopolului, mulţumiri şi expresia dragostei frăţeşti faţă de Sanctitatea Sa.

 

Mulţime de credincioşi la Alcalá, Coslada şi Arganda del Rey

Delegaţia Patriarhiei Române a vizitat şi parohia „Sfântul Mucenic Gheorghe” din Alcalá de Henares, unde Patriarhul Daniel a fost întâmpinat de un număr mare de credincioşi, în frunte cu primarul localităţii, Bartolomé González şi părintele paroh Adrian Pintea. La Alcalá de Henares, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa familiei creştine şi a îndemnat la păstrarea credinţei strămoşeşti. În aceeaşi zi, au fost vizitate şi parohiile „Sfântul Ierarh Nectarie” din Coslada a preotului George Cimpoca şi „Sfântul Apostol Andrei” din Arganda del Rey a preotului Ciprian Farcaş.

 

Discuţii cu oficialii madrileni şi cu ministrul Justiţiei

În cadrul vizitei în Spania, Patriarhul Bisericii Ortodoxe s-a întâlnit şi cu preşedintele Comunităţii Madrid, Esperanza Aguirre, cu Francisco Caamaño, ministrul Justiţiei, şi cu Don Antonio María Rouco Varela, Arhiepiscopul Madridului şi Preşedintele Conferinţei Episcopale Spaniole.

Întâlnirea cu ministrul Justiţiei este foarte importantă pentru Biserica noastră, deoarece va fi pusă în discuţie recunoaşterea Bisericii Ortodoxe. În Spania sunt trei faze ale recunoaşterii unei Biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am trecut de prima fază şi nădăjduim să trecem şi de a doua, care se referă la recunoaşterea Bisericii ca împământenită, desemnată prin expresia ‘notorrio araigo’. După ce îi este recunoscută această calitate, urmează semnarea unui contract cu Statul spaniol, în cazul în care există voinţă politică. Tocmai despre acest lucru vom încerca să vorbim la întâlnirea cu ministrul Justiţiei„, a mai spus Preasfinţitul Timotei, înaintea întâlnirii cu ministrul spaniol al Justiţiei.

Ambasada

În ultima zi a vizitei, Patriarhul Daniel a fost primit de Don Braulio Rodríguez Plaza, Arhiepiscop de Toledo şi Primat al Spaniei, în Catedrala arhiepiscopală din Toledo. După vizitarea Catedralei şi a Palatului arhiepiscopal a fost organizată şi o recepţie oferită de Arhiepiscopul Braulio Rodríguez Plaza. Ulterior a avut loc o vizită pastorală la parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Toledo, unde au fost prezenţi primarul Emiliano Garcia Pago şi Jose Manuel Tofiño, preşedintele Guvernului Provinciei de Toledo.